ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: Αγοράζουμε ή πουλάμε; Το μεγάλο στοίχημα που κρίνει το ΧΑ

Το μεγάλο στοίχημα του χρηματιστηρίου της Αθήνας αποτελεί η πορεία των τραπεζικών μετοχών το επόμενο διάστημα, με τον τραπεζικό κλάδο να τρέχει έναν μαραθώνιο.

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ένα «γεμάτο» τελευταίο τρίμηνο του έτους αλλά και το 2018, καθώς καλούνται να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στη διαχείριση των «κόκκινων« δανείων, εν όψει του stress test της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο.

Από τις αρχές του 2017 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 16%, ωστόσο η άνοδος προέρχεται από μη τραπεζικούς τίτλους, όπως η Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil.

Οι μετοχές των τραπεζών αποτελούν βαρίδι για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τους τίτλους να έχουν υποχωρήσει 30% από τα υψηλά έτους του Ιουλίου, με την πορεία των μετοχών να επιδεινώνεται από την αναταραχή που προκάλεσαν οι πιέσεις του ΔΝΤ για νέα AQRs. Τελικά ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε με την ΕΚΤ, ωστόσο η ζημιά στις μετοχές έγινε.

Στάση αναμονής από τους επενδυτές

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, όπως καταδεικνύει ο αναιμικός τζίρος στις συναλλαγές. Ενδεικτικό είναι ότι και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τηρεί στάση αναμονής, καθώς ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Caa2, με θετικές προοπτικές, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αναβάθμιση που θα πρόσφερε μια ώθηση στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός κλάδος θα κάνει τη διαφορά, είτε θετικά, είτε αρνητικά.  Στο επίκεντρο βρίσκεται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έκλεισε την Παρασκευή πάνω από την τιμή της ΑΜΚ, στα 0,301 ευρώ με άνοδο 3,44%. Μένει να φανεί αν είναι σε θέση να την ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

H Citigroup δηλώνει «ουδέτερη» για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, με εξαίρεση την Alpha Bank, για την οποία δίνει σύσταση «buy (αγορά)».

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η ουδέτερη στάση της δικαιολογείται λόγω της αβεβαιότητας εν όψει των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τη Citigroup, πρέπει να αποσαφηνιστούν περαιτέρω τα επικαιροποιημένα σχέδια μείωσης κόκκινων δανείων και να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το αν θα ληφθούν υπ’ όψιν στα stress tests, στην στάση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών για την κάλυψη των προβλέψεων και την όποια επίπτωση στις ρυθμιστικές ενέργειες.

Η Citi αναβάθμισε την Alpha Bank σε «buy», ενώ διατήρησε τη σύσταση «neutral» για Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Euroba

Οι εξελίξεις – «κλειδιά»

Πολλά θα κριθούν τους επόμενους μήνες από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Η πορεία της τρίτης αξιολόγησης, τα αποτελέσματα των stress test της ΕΚΤ, η στάση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και το swap ομολόγων που προγραμματίζει η ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να καθορίσουν τη συνέχεια για τις μετοχές των τραπεζών και τη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο hedge fund manager, Kyle Bass, θέτει και μια άλλη παράμετρο, αυτή των πολιτικών εξελίξεων, καθώς “στοιχηματίζει” στο ότι η χώρα μας θα βιώσει μια δραματική πολιτική αλλαγή. Μάλιστα, ο ίδιος, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg την Παρασκευή, δήλωσε ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα πυροδοτήσουν ράλι στα assets της χώρας.

Ο Bass που έχει ιδρύσει την Hayman Capital Management, κατέχει ελληνικές τραπεζικές μετοχές, οι οποίες σήμερα, όπως λέει, διαπραγματεύονται στο ένα τέταρτο της λογιστικής τους αξίας.

Τι υπεραξίες μπορούν να βγουν από την Ελλάδα; Κατά τον Bass, και εφόσον τα πράγματα εξελιχτούν όπως πιστεύει, οι τραπεζικές μετοχές μπορούν να πολλαπλασιάσουν αρκετές φορές τα χρήματα όσων τις εμπιστευτούν αφού διαπραγματεύονται μόλις στο 25% με 30% της λογιστικής τους αξίας και η εμπειρία από την Πορτογαλία, την Ιρλανδία ή την Ισπανία δείχνει πως μπορούν να ανακάμψουν πάνω από το 100% της λογιστικής τους αξίας .

Η τεχνική ανάλυση

Όπως αναφέρει η Δυναμική Χρηματιστηριακή, αγοραστικό “alert” και ένδειξη δραπέτευσης από τη βραχυχρόνια στασιμότητα θα αποτελέσει η ανοδική διαφυγή με αυξημένο τζίρο συναλλαγών πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 762 με 766 μονάδων.  Τμήση η οποία μπορεί να αποτυπώσει στη συνέχεια διαγραμματικά σκαλοπάτια ανόδου προς την περιοχή από όπου διέρχεται η τοξοειδής αντίσταση των 787 με 790 μονάδων.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 η σθεναρή στήριξη του επιπέδου των 1947 μονάδων στις τελευταίες εκτεταμένες ρευστοποιήσεις δείχνει να φέρνει αποτελέσματα για τους αμυνόμενους «Bulls» λειαίνοντας το έδαφος για τις 2000 μονάδες.

Από εκεί και έπειτα η επίτευξη ενός ικανοποιητικού τζίρου συναλλαγών μπορεί να θέσει  τις βάσεις για μια ανοδική κίνηση προς το επόμενο σημαντικό σημείο αντίστασης των 2050 μονάδων.

Ως θετική  χαρακτηρίζεται η βραχυχρόνια διαγραμματική φυγή του Τραπεζικού Δείκτη από το τέλμα της περιοχής των 760 με 740 μονάδων.
Μένει τώρα να καταγραφεί η συμπεριφορά του μέσα στη ζώνη ανοδικής αναχαίτισης των 820 με 800 μονάδων.  Νικηφόρο πέρασμα από τις 820 μονάδες θα ανοίξει το πεδίο για τουλάχιστον 100 ανοδικές μονάδες, καθώς η επόμενη αξιοπρεπής αντίσταση εντοπίζεται στις 912 μονάδες.