ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ – ΓΙΑΤΙ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ- ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

Δραματικές ώρες για τις ελληνικές τράπεζες. Το νέφος γύρω από την ερμηνεία των αποφάσεων του eurogroup  που αφορούν την επαναγορά ομολόγων, έχει οδηγήσει τις τραπεζικές μετοχές σε μεγάλη βουτιά στο Χρηματιστήριο και τους τραπεζίτες σε διαρκείς συσκέψεις και επαφές με την κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Ερώτημα ένα και μοναδικό: Θα υποχρεωθούν ή όχι να συμμετάσχουν στην επαναγορά με τα ήδη κουρεμένα από το πρώτο PSI  ομόλογα; Αν η απάντηση είναι «ναι», τα …κλειδιά των ελληνικών τραπεζών θα παραδοθούν πρώτα στο κράτος  και σε λίγα χρόνια σε κολοσσούς  του ευρωπαϊκού τραπεζικού  συστήματος . Ελληνικές τράπεζες  με Έλληνες managers και βασικούς μετόχους, θα αποτελέσει … ανέκδοτο!  

Οι τραπεζίτες στις επαφές τους με την κυβέρνηση αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν με αυτές τις συνθήκες , καθότι, εκτός των άλλων, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να κατηγορηθούν από τους μετόχους για βλαπτικές αποφάσεις στα συμφέροντά τους.

Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξ. Τουρκολιάς  είχε πει ότι οι τράπεζες χρειάζεται να μειώσουν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για τις αυξήσεις κεφαλαίου- καθώς τότε και μόνο τότε θα υπάρχει ελπίδα για να επιστρέψουν σε ανάκαμψη. Κι αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει με τράπεζες  υπό  κρατικό έλεγχο, αλλά με διοικήσεις που θα αποφασίζουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πάρει ακόμη καθαρή θέση. Κάποιοι διαρρέουν ότι το ΥΠΟΙΚ δεν θέλει την συμμετοχή των τραπεζών αλλά προφανώς το ελληνικό δημόσιο θα αναμένει την έκβαση της επαναγοράς για να αποφασίσει.  Είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους στην οποία προτίθεται να προχωρήσει το Δημόσιο, ανάλογα με τη συμμετοχή των ξένων κατόχων ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Πάει καλά η συμμετοχή των ξένων; Έχει καλώς. Δεν πάει; Τότε, το… μουτζούρη θα τον πάρουν για μία ακόμα φορά στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες!  Από ότι πάντως φαίνεται, οι ξένοι, πλην ίσως των funds που έχουν αγοράσει στα χαμηλά και θέλουν άμεσα να πραγματοποιήσουν τα κέρδη τους, δε θα δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην περίπτωση αυτή, η μόνη λύση σωτηρίας, είναι να επανέλθει  και να γίνει δεκτή, η πρόταση των εγγυήσεων των ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η οποία σημειωτέον είχε απορριφθεί από την Κυβέρνηση και την ΕΚΤ.

Αυτά είναι τα δεδομένα μέχρις στιγμής. Κυριακή κοντή γιορτή όμως, καθώς μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει. Άλλωστε, μόνο έτσι θα πει η Κριστιν Λαγκάρντ το ok  για να εκταμιευτούν τα ποσά για την Ελλάδα από το ΔΝΤ.

Επισημαίνεται πάντως, ότι στην  ανακοίνωση του Eurogroup δεν αναφέρεται ότι οι τράπεζες της Ελλάδος θα συμμετάσχουν.  Ωστόσο με βάση τα βασικά πλάνα που έχουν εκπονηθεί συμπεριλαμβάνεται σε ορισμένα από τα βασικά σενάρια η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην επαναγορά.

Ώρες κρίσιμες λοιπόν και οι τραπεζίτες … αναμένουν στο ακουστικό τους, ελπίζοντας να ακούσουν κάτι καλό. V.V