ΤΡΟΪΚΑ – ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Την Κυριακή το κρίσιμο ραντεβού – Τι θα συζητηθεί

Οι επικεφαλής της Τρόικας φτάνουν στην Αθήνα αύριο και αρχίζουν τις συζητήσεις την Κυριακή, στις 10:00 το πρωί, με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα την Κυριακή 10 Μαρτίου (αφού συναντηθούν και με τους άλλους εμπλεκόμενους στο Μνημόνιο υπουργούς), ενώ εδώ και μια εβδομάδα βρίσκονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που προετοιμάζουν το έδαφος για τους επικεφαλής.

Ο έλεγχος θα εστιαστεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία άλλων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, όπως είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράγοντες της οικονομίας θεωρούν ότι τώρα οι πιέσεις δεν θα είναι ασφυκτικές και ότι δεν θα επαναληφθούν το «θρίλερ στις διαπραγματεύσεις» και οι καθυστερήσεις στην έγκριση των προηγούμενων δόσεων. Αν και, κατ’ άλλους, δόθηκε από χθες, ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, το «στίγμα» ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ, γεγονός που προϊδεάζει για τις απαιτήσεις των δανειστών.

Από την πορεία των συναντήσεων θα διαμορφωθεί και το σκηνικό για την εκταμίευση της επόμενης δόσης 5 δισ. ευρώ.