Ταραχές μεταξύ αστυνομίας – διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη

Ταραχές σημειώθηκαν σήμερα Πρωτομαγιά μεταξύ της αστυνομίας και δεκάδων διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι αρχές έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε συγκέντρωση λόγω των εργασιών ανακαίνισης στη διάσημη πλατεία Ταξίμ.

Από νωρίς το πρωί οι μονάδες καταστολής ανέλαβαν δράση κάνοντας χρήση κανονιών νερού και δακρυγόνων για να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις στη συνοικία Μπεσίκτας, δύο χλμ. από την πλατεία Ταξίμ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν ύστερα από τα προσκλητήρια κομμάτων της αριστεράς και συνδικάτων απάντησαν ρίχνοντας πέτρες. “Θάνατος στο φασισμό”, “Ζήτω η Πρωτομαγιά”, ήταν τα συνθήματά τους.

Πολλοί περαστικοί αλλά και κάτοικοι ένιωσαν ενοχλήσεις από τα δακρυγόνα και οι ιδιοκτήτες των μικρών εστιατορίων της συνοικίας έδιναν λεμόνια στους διαδηλωτές, καθώς ο χυμός λεμονιού περιορίζει τις συνέπειες των δακρυγόνων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκονται στη συνοικία Μπεσίκτας φρουρούνταν από πολλές δεκάδες αστυνομικούς και ένα τεθωρακισμένο.

Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί λόγω της ημέρας. Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ, κρίνοντας ότι το εργοτάξιο που λειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο στην πλατεία για να εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που αναμένονται να προσέλθουν.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο Disk αποφάσισε ωστόσο αψηφήσει την απαγόρευση.