Τα τρία σενάρια της JP Morgan για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο – 60% έξοδος με …πατερίτσες

Αποτέλεσμα εικόνας για  JP Morgan

Τρία σενάρια για το μέλλον της οικονομίας της Ελλάδας μετά το καλοκαίρι του 2018 αναλύσει σε έκθεσή της η JP Morgan.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου του 2018.

Η JP Morgan εκτιμά ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, όχι έγκαιρα όμως στη συνάντηση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, όπως θέλει η κυβέρνηση. Εκτιμά ωστόσο ότι ακόμα και μια καθυστέρηση μέχρι τον Ιανουάριο δεν θα είναι πρόβλημα, δεδομένου ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα έχει σχηματιστεί πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% το πρώτο εξάμηνο του 2017 και οι δείκτες υψηλής συχνότητας έχουν ανέλθει σε επίπεδα που τελευταία φορά καταγράφηκαν πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Αν δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ρίσκο στον ορίζοντα, αναμένουμε πως η ομαλοποίηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ανεμπόδιστη η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας ως το 3%, επισημαίνουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Μια ισχυρή μακροοικονομική επίδοση είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Κατά τη γνώμη μας, σημειώνουν οι ίδιοι, η Ελλάδα ετοιμάζεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2017 και θα πλησιάσει κοντά στο 3,5% το 2018.

Ο οίκος περιγράφει τρία σενάρια για το πώς θα λυθεί το ελληνικό θέμα. Το καλό, το «οk» και το κακό.

Την υψηλότερη πιθανότητα έχει το «ok» σενάριο, με βάση το οποίο η έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα είναι «καθαρή» (για παράδειγμα θα υπάρξει στήριξη από μια προληπτική πιστωτική γραμμή και σημαντικό έλεγχο από τους δανειστές στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα).

Ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο όμως μακροοικονομικό, πολιτικό και δημοσιονομικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε «καθαρή έξοδο», κάτι στο οποίο η JP Morgan δίνει 30% πιθανότητα.

Το αποτέλεσμα των μελλοντικών αξιολογήσεων του προγράμματος (τις οποίες ο οίκος δηλώνει ότι θα παρακολουθεί στενά) θα γείρει την πλάστιγγα μεταξύ των δύο σεναρίων.

Ο οίκος μιλά και για ένα τρίτο σενάριο, με 10% πιθανότητες. Είναι το «κακό» και περιλαμβάνει υψηλότερη πολιτική αβεβαιότητα και διαφωνίες μεταξύ των παικτών, με αποκορύφωμα την αποτυχία να υπάρξει μια ουσιαστική συμφωνία για το χρέος και εξελίξεις που οδηγούν σε μια τέταρτη διάσωση.

Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan ξεκαθαρίζει ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει Grexit, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο.