Την ταχύτερη απονομή συντάξεων στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση

Μέτρα για την ταχύτερη απονομή συντάξεων στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στον τομέα αυτόν. Οι ρυθμίσεις αυτές θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών», το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή Δευτέρα.

Για το σχέδιο νόμου, ο κ. Σταικούρας ενημέρωσε τον βουλευτή Φίλιππο Σαχινίδη, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, και τον βουλευτή Νίκο Τσούκαλη και Δημήτρη Χατζησωκράτη, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι ο δημόσιος υπάλληλος που θα βγαίνει στη σύνταξη θα λαμβάνει κάθε μήνα το 50% του βασικού μισθού και των επιδομάτων του έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να πάρει την πλήρη σύνταξή επιπλέον των ποσών που δικαιούνται από την ημέρα συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους στη διάταξη αυτή, που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει χιλιάδες συνταξιούχους που βρίσκονται σήμερα σε αναμονή. Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τους 9 μήνες για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπονται επίσης διατάξεις για τις αδρανείς καταθέσεις σύμφωνα με τις οποίες θα περιέρχονται στο ελληνικό δημόσιο μετά την πάροδο 20ετίας.