Τι αλλάζει σε μισθούς και επιδόματα από 1η Ιουλίου

Αλλαγές στους μισθούς και τα επιδόματα φέρνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου 2014.

Το αποτέλεσμα θα είναι μια μικρή αύξηση του καθαρού μισθού για τους εργαζόμενους, ενώ το όφελος για τους εργοδότες θα είναι μεγαλύτερο αφού οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται περισσότερο. Επίσης καταργούνται ορισμένα επιδόματα που χρημαδοτοτούνταν με τις εισφορές των εργαζομένων.

Το μισό οικογενειακό επίδομα (τέκνων) θα πάρουν φέτος οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα από τον ΟΑΕΔ, λόγω κατάργησης των εισφορών που χρηματοδοτούσαν την παροχή αυτή από τον Ιούλιο. Το οικογενειακό επίδομα από τον ΟΑΕΔ λαμβάνουν περίπου 250.000 μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προβλέπεται στη σύμβασή τους, ή δεν λαμβάνουν από την επιχείρηση που εργάζονται επίδομα τέκνων.

Το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ

Το οικογενειακό επίδομα χορηγείται από τον ΟΑΕΔ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά μόνο με βάση το αν ο εργαζόμενος ή η εργαζόμενη έχει ασφάλιση ΙΚΑ ώστε να έχει καταβάλλει την προβλεπόμενη εισφορά υπέρ του κλάδου οικογενειακών επιδομάτων (ΔΛΟΕΜ) του ΟΑΕΔ και φυσικά να μην παίρνει το επίδομα μέσω σύμβασης από τον εργοδότη της.

Τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ είναι ανεξάρτητα με τα επιδόματα παιδιών τα οποία χορηγούνται με βάση το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση (Δείτε εδώ αν δικαιούστε επίδομα παιδιών και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θέμα)

Το οικογενειακό επίδομα χρηματοδοτείται με εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών (1% και 1% αντίστοιχα στις αποδοχές επί των οποίων διενεργούνται οι ασφαλιστικές κρατήσεις ΙΚΑ).

Οι εισφορές αυτές όπως είναι γνωστό καταργούνται από την 1η Ιουλίου του 2014 στο πλαίσιο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες.

Ενα μέρος της μείωσης θα προέλθει από την κατάργηση των εισφορών υπέρ των οικογενειακών επιδομάτων και μοιραία η χρηματοδότηση του ομώνυμου λογαριασμού (ΔΛΟΕΜ) του ΟΑΕΔ διακόπτεται από την 1η Ιουλίου. Οπότε ελλείψει χρηματοδότησης, μαζί με τις εισφορές καταργούνται και τα επιδόματα.

Ετσι το επίδομα θα δοθεί για τελευταία φορά φέτος και θα είναι μισό.

Εργαζόμενος με 2 παιδιά που πήρε πέρυσι 295,8 ευρώ ετήσιο επίδομα, φέτος θα πάρει τα μισά δηλαδή 147,9 ευρώ. Εργαζόμενος με 3 παιδιά που πήρε 665,6 ευρώ πέρυσι, φέτος θα πάρει 332,82 ευρώ.

Πέρυσι πήραν το επίδομα 250.000 μισθωτοί που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και το ποσό που δόθηκε έφτασε στα 75 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία για τις αιτήσεις δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Ωστόσο, αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τα μέσα Ιουλίου και θα διαρκέσουν ως τον Ιανουάριο του 2015

Το οικογενειακό επίδομα καταβάλλεται με τις εξής προϋποθέσεις:

Α. Μισθωτοί (ασφάλιση ΙΚΑ):

Να έχουν πραγματοποιήσει 50 ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο έτος (εν προκειμένω 50 ημέρες μέσα στο 2013).

Να έχουν πληρώσει την ανάλογη εισφορά, 1% υπέρ του κλάδου οικογενειακών επιδομάτων (ΔΛΟΕΜ) του ΟΑΕΔ.

Να μην λαμβάνουν ανάλογη παροχή, δηλαδή να μην παίρνουν επίδομα τέκνων με συλλογική ή ατομική σύμβαση, από την επιχείρηση που εργάζονται.

Σε περίπτωση ανεργίας, θα πρέπει να έχουν επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ για δυο τουλάχιστον μήνες ή αν πρόκειται για αποχή από την εργασία καθώς και για άδεια κύησης – λοχείας, να έχουν επίσης επιδοτηθεί για δυο τουλάχιστον μήνες.

Το οικογενειακό επίδομα που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ από τα μέσα Ιουλίου

Τα οφέλη από τη μείωση των εισφορών για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Την απώλεια του επιδόματος θα μετριάσει η μείωση των εισφορών, καθώς από τον Ιούλιο όλοι οι μισθωτοί θα πρέπει να δούν μείωση κρατήσεων στις αποδοχές τους κατά 1%, που μεταφράζεται σε μια έμμεση αύξηση μισθού, αν και δεν αποκλείεται -όπως ήδη λέγεται στην αγορά- κάποιοι εργοδότες να την απορροφήσουν συνεχίζοντας να πληρώνουν τους ίδιους μισθούς παρότι οι κρατήσεις θα έχουν μειωθεί για τους εργαζόμενους. Αυτό μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί στη μισθοδοσία του Ιουλίου.

Οι αποδοχές μετά τη μείωση των εισφορών κατά 1% από τον Ιούλιο

Πόσο ωφελούνται οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εισφορών τους κατά 2,9 μονάδες

Παραδείγματα:

Εργαζόμενος με μισθό 1.516 ευρώ πληρώνει σήμερα 250,14 ευρώ κρατήσεις στο ΙΚΑ, και οι καθαρές του αποδοχές (πριν από το φόρο) είναι 1.265,86 ευρώ. Από τον Ιούλιο, οι ασφαλιστικές του κρατήσεις του θα μειωθούν στα 234,98 ευρώ. Θα έχει δηλαδή μικτό (πριν από το φόρο) κέρδος μισθού κατά 15,16 ευρώ, το μήνα.

Στον μισθό των 1.516 ευρώ ο εργοδότης πληρώνει εισφορές 416,29 ευρώ στο ΙΚΑ. Από τον Ιούλιο θα πληρώνει 372,32 ευρώ που σημαίνει ότι θα έχει 44 ευρώ κέρδος ανά εργαζόμενο. Αν λοιπόν μια επιχείρηση έχει 5 μισθούς των 1.516 ευρώ, τότε το μηνιαίο κέρδος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι 220 ευρώ. Και στο χρόνο ωφελείται κατά 3.080 ευρώ (220Χ14)

Εισφορές που καταργούνται από 1ης Ιουλίου 2014:
1. εργοδοτική εισφορά 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ),

2. εργατική εισφορά 1% υπέρ του ΔΛΟΕΜ

3. ειδική εισφορά 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών.

Εισφορές που μειώνονται από 1ης Ιουλίου 2014:

1. εισφορά υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) από 0,81% σε 0,46%, από την οποία το 0,36% είναι του εργοδότη και το 0,10% του εργαζόμενου.

2. εισφορά εργοδότη υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας σε χρήμα, από 0,80% σε 0,25%.

Πηγή: euro2day.gr