Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών για τα 321 δισ χρέος – Δηλώσεις Γ.Στουρνάρα για τη “βοήθεια” των 10 δισ

 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την εκτόξευση του χρέους στο ποσό των 321 δισ. ευρώ εντός του 2013,  κάνει λόγο για «αδικαιολόγητες εξάρσεις λαϊκισμού» και χαρακτηρίζει το φαινόμενο αυτό παροδικό.

Κεντρικός στόχος, επαναλαμβάνει, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου, που προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, όπως αναγράφεται στο πρόσφατα δημοσιευθέν δελτίο δημοσίου χρέους  δευτέρου Τριμήνου 2013, παρουσιάζει πράγματι μια αυξητική τάση (από 305,53 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 φτάνει τα 321,62 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013).

Ωστόσο, αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας, αφού είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και, το σημαντικότερο,  ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επισημαίνουμε ότι  η ανακεφαλαιοποίηση αυτή:

(1) έλαβε χώρα μέσα στο 2013, και

(2) γίνεται μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ τα κεφάλαια που διατέθηκαν από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν χρέος κατά τους κανόνες του Δημόσιου λογιστικού.

Ωστόσο, το χρέος που δημιουργείται από την εκταμίευση των κεφαλαίων αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (τις μετοχές των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν) με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με προσδιορισμένη αξία μεταπώλησης (από τους μηχανισμούς warrants της ανακεφαλαιοποίησης).

Η μεταπώληση αυτή θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τους συντηρητικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ οι οποίοι και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, περίπου 17 δισ. ευρώ.

Ακόμη περισσότερο, υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη -πέρα από κάθε προσδοκία- συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επέτρεψε και την περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων που αλλιώς θα διατίθεντο στη διαδικασία αγοράς μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο.

Επομένως, το ποσό της αύξησης που παρατηρείται στην απεικόνιση του Δημόσιου Χρέους οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι συγκυριακό και ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο. Η πορεία του Δημοσίου Χρέους χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού έχει σταθεροποιηθεί σε απόλυτα μεγέθη.

Η επίτευξη δε πρωτογενούς πλεονάσματος και η επιτάχυνση της υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων θα βοηθήσει στη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Συμπερασματικά, το χρέος εξελίσσεται  σύμφωνα με τις προβλέψεις και  ουδείς φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού.

Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι βασικός μας στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου 2012, η οποία προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

 

«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου, μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» και τονίζει πως «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν».

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες της Ελλάδες να δανειστεί από τις αγορές, ο κ. Κ. Στουρνάρας απαντά ότι «δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».

«Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και συμπληρώνει: «Με βάση τα αποτελέσματα του 2013 θα ληφθούν και οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το ποσό της νέας χρηματοδότησης, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους μας και τη μειωση των επιτοκίων δανεισμού μας».

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι υπάρχει θετική τάση στα έσοδα τους τελευταίους μήνες. «Υπάρχει πολύ ψωμί για έσοδα από της offsore. Εχουν εντοπιστεί 10 χιλιάδες από τις οποίες έχει ελεγχεί μόνο 41 και έχουν αποδώσει έσοδα 13 εκατ. ευρώ. Αν οι 41 δίνουν 13 εκατ. φανταστείτε οι 10.000 offsore τι έσοδα μπορούν να φέρουν», διευκρινίζει ο κ. Στουρνάρας.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΙΝΤΕΡ ΕΤΙΝΓΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ 10 ΔΙΣ

Λίγο πάνω από 10 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας σύμφωνα με εκτιμήσεις του Επιτρόπου Ενεργείας της Ε.Ε., Γκίντερ Έτινγκερ.

Μέλος του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Επίτροπος Έτινγκερ εκτίμησε πως ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα θα ήταν σημαντικά μικρότερο από το δεύτερο. «Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016», ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε λόγος να τεθεί το ακανθώδες ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα τόσο σύντομα πριν από τις εκλογές.