Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για την δίκη Τσοχατζόπουλου

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης απασχολεί η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου που έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα. «Παλαιότερα οι έλληνες πολιτικοί βρίσκονταν στο απυρόβλητο. Τώρα όμως για πρώτη φορά υψηλόβαθμος πρώην υπουργός βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου για διαφθορά», αναφέρει η Südwest Presse.

«Υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Ελλάδας. Ορισμένοι τον έτρεμαν, άλλοι ήθελαν να είναι κοντά του. Κατά τη διάρκεια της 30χρονης πολιτικής του σταδιοδρομίας διηύθυνε επτά υπουργεία», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Παλαιότερα οι διεφθαρμένοι έλληνες πολιτικοί δεν είχαν να φοβηθούν κάτι, καθώς βρίσκονταν στο απυρόβλητο. Ωστόσο από τότε που ξέσπασε η κρίση πνέει ένας νέος, αυστηρότερος άνεμος. Τα αποδεικτικά στοιχεία θεωρούνται βαρύτατα. Ο ίδιος διαβλέπει πολιτικά κίνητρα. Ισχυρίζεται ότι καλείται να θυσιαστεί ως αποδιοπομπαίος τράγος για να σωθούν άλλοι. Η κοινή γνώμη περιμένει να δει με αγωνία εάν ο Τσοχατζόπουλος μιλήσει. Είναι απίθανο να ήταν ο μόνος πολιτικός που άπλωσε το χέρι».

Για το ίδιο θέμα γράφει και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «Στην Ελλάδα δικάζεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος. Κατηγορείται για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο 73χρονος σοσιαλιστής προσπαθεί να προσδώσει πολιτική διάσταση στη διαδικασία. Θέλει να πάρουν θέση για τα εξοπλιστικά και άλλα πρώην μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, ανάμεσά τους οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος».

Στη δίκη Τσοχατζόπουλου αναφέρεται με δημοσίευμά της και ηFrankfurter Allgemeine Zeitung : «Στην Ελλάδα ξεκίνησε χθες μια δίκη που ενδέχεται να βρίσκεται στην επικαιρότητα για πολλούς μήνες, και αυτό όχι μόνον στην Ελλάδα. (…) Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου αποκτά ξεχωριστή σημασία, γιατί καλείται να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη ένας από τους πάλαι ποτέ ισχυρότερους πολιτικούς της χώρας. Μπορεί να καταδικάστηκε για υπεξαίρεση και ο πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Παπαγεωργόπουλος, ωστόσο ο τελευταίος δεν ανήκε στον στενό ηγετικό κύκλο της χώρας (…)».