Τι ζητά ο Σταϊκούρας από τους Δήμους-Επιστολή με χρόνια πολλά και εντολές

Επιστολή στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έστειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ζητώντας από τους Δήμους να συγκρατήσουν τις δαπάνες.

Όπως τονίζει ο κ. Σταικούρας το 2013 οι Δήμοι οφείλουν, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18.11.2012 αλλά και με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, να επιδείξουν δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία.

Η επιστολή:

Κύριε Πρόεδρε,
Χρόνια Πολλά.
Η Κυβέρνηση, όπως είχα δεσμευτεί στην τελευταία συνάντηση μαζί σας και με το Προεδρείο της ΚΕΔΕ, τήρησε τις δεσμεύσεις της.
Συγκεκριμένα:
1ον. Το ποσό των 109 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί εξόφληση της δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους για το τρέχον έτος, έχει μεταβιβαστεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
2ον. Η διαδικασία για την απόδοση του ποσού των 199 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε επενδυτικές δαπάνες των Δήμων, έχει ολοκληρωθεί και τα χρηματικά ποσά, στην πλειονότητά τους, θα είναι διαθέσιμα στους σχετικούς λογαριασμούς των Δήμων από σήμερα.
3ον. Το ποσό της μηνιαίας προκαταβολής προς τους Δήμους, οικονομικού έτους 2013, υπολογίζεται πλέον στο σύνολο των πόρων που έχουν εγγραφεί στον Τακτικό Προϋπολογισμό ύψους 2.881,8 εκατ. ευρώ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι [2.355,1 εκατ. ευρώ], Ειδική Επιχορήγηση σε ΟΤΑ Α’ Βαθμού [312,9 εκατ. ευρώ] και Απόδοση στους Δήμους από τη Ρύθμιση Οφειλόμενων Παρελθόντων Ετών [213,9 εκατ. ευρώ]) και καθορίζεται στα 240,153 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα (από 188 εκατ. ευρώ το μήνα το δεύτερο εξάμηνο του έτους).
4ον. Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις με α) τον συμψηφισμό των οφειλών των Δήμων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο και β) την παροχή οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2013 των Δήμων έχουν ήδη συνυπογραφεί και παρελήφθησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Κύριε Πρόεδρε,
Εύχομαι και ελπίζω η εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.
Χρονιά κατά την οποία οι Δήμοι οφείλουν, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18.11.2012 αλλά και με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, να επιδείξουν δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Ο Αναπληρωτής Υπουργός

Χρ. Σταϊκούρας

Ipop.gr