Έτοιμες για μονομερή παρέμβαση στη Συρία οι ΗΠΑ – Μόνο ο Ολάντ στηρίζει τον Ομπάμα

hollande obama(upd)Μετά την άρνηση της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ να στηρίξουνμια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, οι ΗΠΑ παρουσίασαν  στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μονομερή παρέμβαση στη Συρία,  ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δηλώνει αποφασισμένος να στηρίξει την επίθεση. 

Τελευταία ενημέρωση: 21:00

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε σήμερα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ είναι ξεκάθαρα, ενώ τόνισε ότι η Συρία έχει στην κατοχή της τον μεγαλύτερο όγκο χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν με δικό τους χρονοδιάγραμμα και οποιαδήποτε ενέργεια θα είναι περιορισμένη, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε ότι “η Ρωσία δεν θα μας σταματήσει”.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, τόνισε ότι κάποια από τα στοιχεία δεν είναι δυνατό να δοθούν στη δημοσιότητα, ενώ σημείωσε ότι στην επίθεση των δυνάμεων Άσαντ κατά αμάχων στις 21 Αυγούστου, έχασαν τη ζωή τους 1.429 πολίτες.

Την άποψη ότι η άρνηση της Μ.Βρετανίας να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία δεν αλλάζει τη θέση της Γαλλίας εκφράζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde τονίζει ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, αφού σχολιάζει ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ή μη σε μια επιχείρηση, υποστηρίζει ότι θα έχει σήμερα διεξοδική συνομιλία για το θέμα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία με τον Αμερικάνο ομόλογο του, Μπαράκ Ομπάμα.

NATO: “Νίπτει τα χείρας του” – Δεν θα εμπλακεί άμεσα στη Συρία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, σημειώνοντας ωστόσο ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσει μια απάντηση στην καταγγελόμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

“Δεν βλέπω να έχει ρόλο το ΝΑΤΟ σε μια διεθνή αντίδραση” είπε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε Δανούς δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Πολίτικεν. Παραδέχτηκε ότι η χρήση χημικών είναι “μια στυγερή και φρικτή ενέργεια” τονίζοντας ότι οι επιθέσεις με τέτοιου είδους απαγορευμένα όπλα “συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανονισμών, ένα έγκλημα που δεν γίνεται να το αγνοήσουμε”. Για το λόγο αυτό “απαιτείται μια διεθνής απάντηση, τέτοια που να μην επαναληφθεί” μια επίθεση αυτού του είδους, πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση.

Ο Ράσμουσεν τόνισε επίσης ότι είναι πεπεισμένος ότι για την επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου στα προάστια Μουανταμίγια και ανατολική Γούτα της Δαμασκού ευθύνεται το συριακό καθεστώς. “Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το καθεστώς προχώρησε σε μια επίθεση με χημικά. Αν δούμε ποιος διαθέτει χημικά προϊόντα και ποιος έχει τα μέσα να τα χρησιμοποιήσει σε μια επίθεση, μπορούμε να πούμε ότι ήταν το καθεστώς. Ελάχιστα πράγματα αφήνουν να εννοηθεί ότι η αντιπολίτευση είναι σε θέση να διαπράξει μια τέτοια επίθεση”, κατέληξε.
Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά της κυβερνητικής πρότασης, με 332 ψήφους κατά και 220 υπέρ, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση.
Οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση που καταδικάζει «τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2013 από το καθεστώς» και «συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ανθρωπιστική, ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές εμποδίζοντας κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».

Πολλά μέσα ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έκαναν λόγο για μεγάλη πολιτική ήττα του Κάμερον, καθώς δε μπόρεσε να περάσει από τη Βουλή την πρότασή του για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι το βρετανικό κοινοβούλιο και ο βρετανικός λαό δεν θέλουν να δουν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το κατανοώ αυτό και θα πράξω αναλόγως», ήταν η πρώτη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

«Η Βρετανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας», δήλωσε μετά τη ψηφοφορία ο υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, αφού -όπως τόνισε- η κυβέρνηση έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο κοινοβούλιο επί του θέματος.

«Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Χάμοντ κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου BBC.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».

Σκεπτικισμός στις ΗΠΑ

Το ηχηρό «όχι» των βρετανών βουλευτών στην επέμβαση στη Συρία, προκαλεί σκεπτικισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν τη σημαντικότερη σύμμαχό τους να μη μπορεί να αναλάβει στρατιωτική δράση.

Πλέον τίθεται το ερώτημα «τι θα κάνει ο Ομπάμα;». Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη αντίδραση του αμερικανού προέδρου είναι πως η Αμερική μπορεί να δράσει και μόνη της.
«Έχουμε δει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου απόψε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεννοούνται με την βρετανική κυβέρνηση, έναν από τους στενότερους φίλους και συμμάχους μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Caitlin Hayden, με αφορμή το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα θα έχει ως οδηγό το συμφέρον των ΗΠΑ. Πιστεύει ότι υπάρχουν βασικά συμφέροντα που διακυβεύονται για τις ΗΠΑ και ότι οι χώρες που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες σχετικά με τα χημικά όπλα πρέπει να λογοδοτήσουν», σημείωσε.