Τι κατάφερε η ελληνική προεδρία – Ο απολογισμός του Α. Σαμαρά

Η «στροφή στη θάλασσα» ήταν ενδεχομένως η σημαντικότερη συμβολή της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε., εκτίμησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην 51η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων κρατών – μελών Ε.Ε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία σε δύσκολες περιστάσεις για την ίδια, καθώς «μόλις τώρα  συνέρχεται από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών» αλλά και για την Ε.Ε. «που αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη πρόκληση από τη δημιουργία της: τη χρηματοπιστωτική κρίση».

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως στο διάστημα αυτό, ολοκληρώθηκαν πολιτικά 67 νομοθετικά κείμενα και πολιτική συναίνεση σε «αρκετά ακόμα», τα οποία όπως είπε θα κληθεί να διαπραγματευτεί η Ιταλία.

Επιπλέον, όπως είπε, σημαντικά πολιτικά κείμενα σχετικά με την ασφάλεια και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών τέθηκαν σε διαπραγμάτευση, συμφωνήθηκαν και υιοθετήθηκαν.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας κάλυψαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον Ευρωπαίο πολίτη και συγκεκριμένα:

  • Την αντιμετώπιση των «κατασκευαστικών ελλειμμάτων» του ευρώ, με κεντρικό ρόλο την προώθηση της Τραπεζικής Ένωσης.
  • Την ανάσχεση μετά της ύφεσης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
  • Την έμφαση στην μετανάστευση, τα σύνορα, την προστασία των συνόρων και την κινητικότητα.
  • Τις θαλάσσιες πολιτικές της Ε.Ε.

Ιδιαίτερα στο θέμα αυτό, τόνισε πως η ελληνική προεδρία το ανέδειξε ως οριζόντιο ζήτημα με στόχο να αξιοποιηθεί στο έπακρο «η δυνατότητα που προσφέρει η Θάλασσα για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας».

Σε θεσμικό επίπεδο, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε σημαντικό επίτευγμα της Ελληνικής Προεδρίας την η υιοθέτηση του Κανονισμού για το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων.

Ανέδειξε επίσης, τη σημασία της αλληλεγγύης, με τους νέους κανόνες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.