Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τις Offshore

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις εξωχώριες (off shore) εταιρείες. Στόχος της διάταξης, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, θα είναι οι εξωχώριες για τις οποίες διαπιστώνεται ότι στην πραγματικότητα “διοικούνται” από τον τόπο κατοικίας αντί για τη χώρα διοίκησης που δηλώνουν.

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών έχουν τεθεί οι εξωχώριες για τις οποίες “ανιχνεύθηκε” ότι τα έσοδα από τη δραστηριότητά τους κατευθύνονται στο τόπο κατοικίας και όχι στον χώρο που έχουν δηλώσει ως τόπο διοίκησης, χωρίς αυτά τα έσοδα να είναι δυνατό σήμερα να φορολογηθούν. Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ αναφορικά με την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα.

Ειδικά για τις εξωχώριες εταιρείες ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε και στους ελέγχους για τις off shore με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, για τις οποίες είπε ότι δόθηκε από τον ίδιο εντολή στο ΣΔΟΕ για ελέγχους σε συγκεκριμένες διευθύνσεις, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία και να προχωρήσει η επεξεργασία τους με τρόπο που θα οδηγεί σε συμπεράσματα. Ο υφυπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας αναφορές βουλευτών για την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, είπε ότι η θεσμοθέτηση του ανεξάρτητου Γραμματέα Εσόδων και η παραχώρηση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπό του, ως προς τη διαχείριση των ελέγχων, θα βοηθήσει σημαντικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και μάλιστα με τρόπο που δεν θα δημιουργεί αμφιβολίες για το ενδεχόμενο πολιτικών παρεμβάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Όλο το ελεγκτικό σύστημα έχει μπει σε τροχιά αναδιάρθρωσης, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα», είπε ο κ. Μαυραγάνης, σημειώνοντας ότι θα προσληφθούν άμεσα 200 ελεγκτές μέσω ΑΣΕΠ, ενώ ολοκληρώθηκε και ο εσωτερικός διαγωνισμός για την πλήρωση των θέσεων των ελεγκτών. «Τα αποτελέσματα των αλλαγών θα φέρουν στην κατάσταση που πρέπει τον ελεγκτικό μηχανισμό για την πάταξη της φοροδιαφυγής», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.