Τι συμβαίνει με τον ΟΠΑΠ; Η μεγάλη κόντρα για τα λαχεία και ο κίνδυνος για …ατύχημα στην αποκρατικοποίηση

Αναπάντητο άφησε το ερώτημα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, για το τί θα γίνει με τον ΟΠΑΠ , αν δεν λύσουν τις διαφορές τους, ώστε να υπογράψουν την σύμβαση για τα λαχεία, οι τέσσερις εταιρείες που τα διαχειρίζονται, μιλώντας στο “Radio Marconi 96,1 F.M.” του Βόλου και στην εκπομπή “Συμβαίνει Τώρα” του Αντώνη Κουμιώτη.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο, εάν μπορεί με απόλυτη βεβαιότητα να πει ότι θα προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης και ακολούθως η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ  ο κ. Σταυρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά, “Όχι, εγώ δεν μπορώ να πω αυτά τα πράγματα. Εγώ λέω το εξής, ότι πιέζουμε να υπογραφεί η σύμβαση με τα λαχεία και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να έρθουν οι τέσσερις να υπογράψουν τη σύμβαση για τα λαχεία. Από εκεί και ύστερα, τί άλλο μπορείς να κάνεις; Δεν μπορώ εγώ να υπογράψω για λογαριασμό τους, δεν με έχουν εξουσιοδοτήσει”.

Το καταστατικό της εταιρείας που αναλαμβάνει την άδεια των Κρατικών Λαχείων δεν επιτρέπει στο βασικό μέτοχο ΟΠΑΠ  που ελέγχει το 67% και βάζει και τα αντίστοιχα κεφάλαια από τα 190 εκατ. ευρώ, να λάβει αποφάσεις.

Αν και ο ΟΠΑΠ ελέγχει τα 7 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου το καταστατικό προβλέπει συμφωνία τουλάχιστον 8 μελών του ΔΣ για την απόφαση, δένοντας κατ ουσίαν τα χέρια του βασικού μετόχου. Όπερ σημαίνει ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας –η Intralot και η Scientific Games με ποσοστό 16,5% έκαστη– μπορούν ανά πάσα στιγμή να «μπλοκάρουν» τα θέματα που προωθεί ο ΟΠΑΠ ως επικεφαλής της κοινοπραξίας και μέτοχος πλειοψηφίας.

Όπως αναφέρουν από την Emma Delta στο καταστατικό προβλέπεται πως ο ΟΠΑΠ εκτός του ότι δεν έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων, δεν έχει λόγο στην τοποθέτηση των γενικών διευθυντών στην εταιρεία που θα διαχειριστεί τα Λαχεία και το Ξυστό, δεσμεύεται εκ των προτέρων για σειρά υπηρεσιών, προμηθειών σε τεχνολογικό εξοπλισμό, συμφωνιών εκτύπωσης κ.α., καθώς και για το τίμημά τους. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ υποστηρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν συμφωνίες που υπογράφηκαν σε προγενέστερο της πώλησης του Οργανισμού διάστημα, χωρίς να διαθέτουν τη δυνατότητα της παραμικρής διαπραγμάτευσης.

Για να προχωρήσει λοιπόν η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, οι τέσσερις εταιρείες θα πρέπει να υπογράψουν την μεταξύ τους σύμβαση, γεγονός που καθυστερεί και έχει τροφοδοτήσει με απίστευτα σενάρια τα τελευταία 24ωρα την κοινή γνώμη, ακόμα για πιθανή εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση και του ΟΠΑΠ