Θύελλα με τους μετανάστες – Γ.Πανούσης: Ανακάλεσα τη διαταγή – Ζητήθηκαν παραιτήσεις

Θύελλα έχει ξεσπάσει με την διαβαθμισμένη υπηρεσιακή εντολή σύμφωνα με την οποία πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι  μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης ή υπό κράτηση στη χώρα μας (σ.σ. η αρχή είχε γίνει από την Αμυγδαλέζα) και δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού, αλλά μόνο παράνομης εισόδου σε ελληνικό έδαφος.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Πανούσης  είπε  ότι είχε άγνοια για το ζήτημα και ότι έμεινε με το στόμα ανοιχτό χθες που το πληροφορήθηκε από τα κανάλια. Επισήμανε ότι η σχετική διαταγή έχει ανακληθεί, πώς ζήτησε ΕΔΕ και πως ο αρχηγός της ΕΛΑΣ ζήτησε τις παραιτήσεις όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στην κυβέρνηση επικρατεί από χθες ένα αλαλούμ για το θέμα, καθώς αρχικά διαψευδόταν, στη συνέχεια έγινε λόγο για προβοκάτσια και σήμερα στελέχη λένε ότι το έγγραφο υπάρχει αλλά δεν ήταν σε γνώση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Πανούση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα, όσοι θα έρχονται να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, δεν θα συλλαμβάνονται. αλλά θα καταγράφονται και θα τους δίδεται, μέσω «φύλλου πορείας», η δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα ενός μήνα, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε. Ωστόσο, αν στη συνέχεια εντοπισθούν σε άλλη περιοχή της χώρας, θα τους δίδεται άδεια παραμονής άλλων έξι μηνών, προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα. Το επίμαχο έγγραφο υπογράφει ο υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας, προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. Σε αυτό περιγράφεται τόσο η διαδικασία απελευθέρωσης των παράνομων μεταναστών από τα κέντρα κράτησης, ενώ υπάρχει και η οδηγία να μην γίνονται συλλήψεις όσων εισέρχονται παρανόμως στη χώρα.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε ότι το επίμαχο έγγραφο εστάλη με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα και ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν ήταν ενήμερος γι’ αυτό. Ερωτηθείς γιατί δεν πήρε θέση ο κ. Πανούσης αμέσως μόλις του κοινοποιήθηκε το έγγραφο, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι δεν έπεσε στα χέρια του για να το σχολιάσει ή να το διαψεύσει. Ο ίδιος σημείωσε ότι «κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν θα υπαγορεύσει στην κυβέρνηση τον τρόπο και τον χρόνο που θα εφαρμόσει την όποια πολιτική για αυτό το θέμα», προσθέτοντας ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί για το πώς λειτούργησε η υπηρεσία χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο.

Ο κ. Σακελλαρίδης δεν θέλησε πάντως να αποκαλύψει ποια θα είναι τελικά η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση πάνω στο θέμα αυτό, παραπέμποντας στους αρμόδιους υπουργούς, Γιάννη Πανούση και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Την ύπαρξη της εγκυκλίου επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

Ο κ . Βούτσης σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ διευκρίνισε σε δήλωσή του ότι η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν σχέση με την έκδοση της εγκυκλίου. Την ευθύνη έχει όποιος υπογράφει την εγκύκλιο τόνισε, και «άρα υπάρχει θέμα».

 

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ…

 

 

ΧΘΕΣ…

Τα πάνω – κάτω στην ώς τώρα ακολουθούμενη μεταναστευτική πολιτική φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης την οποία αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει στη διάθεσή του ο σταθμός, όσοι αλλοδαποί εισέρχονται στα υδάτινα και τα χερσαία σύνορα της χώρας μας δεν θα συλλαμβάνονται, αλλά θα τους δίδεται χαρτί παραμονής 1 μήνα, αν θέλουν να φύγουν, ενώ αν δε θέλουν θα τους δίδεται άδεια παραμονής έξι μηνών.

“Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών;
Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας”, απαντά το υπουργείο Εσωτερικών. «Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση – έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου, ανέφερε ο υπουργός κ. Πανούσης.
Ειδικότερα, ο κ. Πανούσης, μιλώντας στο «Βήμα» δήλωσε:
«Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου.
Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή «απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική. Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα. Οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη”.

Στο έγγραφο, που τιτλοφορείται “Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών” δεν διευκρινίζεται μέχρι στιγμής τι διαδικασία θα ακολουθείται αν η περίοδος των έξι μηνών παρέλθει, και απλώς αναφέρεται ότι θα ακολουθήσει νεότερη διαταγή.

Εξάλλου, την Τετάρτη ανοίγουν τα κέντρα κράτησης σε όλη την επικράτεια και όπου υπάρχουν αλλοδαποί θα αφήνονται ελεύθεροι με εξάμηνη άδεια (εκτός αν βαρύνονται με ποινικά αδικήματα).

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, που εστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με άμεση ισχύ, όλοι οι νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί συλλαμβάνονται στα σύνορα, μετά τις διαδικασίες ταυτοποίησης δεν θα κρατούνται αλλά θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης, με προθεσμία αναχώρησης 30 ημέρες. Εφόσον περάσουν οι 30 μέρες και δεν έχουν αποχωρήσει από τη χώρα, θα εκδίδονται εις βάρος τους αποφάσεις επιστροφής που θα αναβάλλονται για 6 μήνες.

Για τους ήδη κρατούμενους σε κέντρα κράτησης -και εφόσον εις βάρος τους δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας- θα αφήνονται ελεύθεροι. Σύμφωνα με την απόφαση είναι αυτονόητο θα αφεθούν οι αιτούντες άσυλο και οι ευάλωτες ομάδες ενώ για του ανήλικους θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε δομές φιλοξενίας.

Δεν θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι υπόκεινται σε διαδικασία απέλασης και όσοι έχουν κατηγορηθεί για παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα και παρουσιάζουν έντονη και συστηματική παραβατική συμπεριφορά.

Για όσους δεν έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα μέχρι την παρέλευση της εξάμηνης αναβολής, θα ακολουθήσει νεώτερη διαταγή.

 

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.ΣΑΜΑΡΑ

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή «απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική»
«Απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη.

Σύμφωνα με αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ανοίγουν αύριο όλα τα κέντρα κράτησης και αφήνονται όλοι οι παράνομοι μετανάστες ελεύθεροι, να κυκλοφορούν στα κέντρα των πόλεων. Επίσης, σύμφωνα με την εντολή της κυβέρνησης όποιος παράνομος μετανάστης πλέον έρχεται στη χώρα μας, δεν θα κρατείται και θα του δίνεται 6μηνη άδεια παραμονής!

Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα. Οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη.

Δυστυχώς, οι χειρότερες προβλέψεις μας επαληθεύονται.

Τους καλούμε να ανατρέψουν αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση».