Κοπτοραπτική στο πολυνομοσχέδιο – Αποσύρθηκε το άρθρο 108 για τις αποζημιώσεις στην ΕΡΤ

[UPD] Την απόσυρση του άρθρου 108 ανακοίνωσε κατά τη συζητήση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το εν λόγω άρθρο θα επαναδιατυπωθεί από τον αρμόδιο υπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 108 του πολυνομοσχεδίου προέβλεπε ότι οι απολυμένοι της ΕΡΤ θα αποζημιωθούν με διατάξεις που ίσχυαν προ του μνημονίου και όχι με τον νόμο που επιβάλει πλαφόν 15.000 ευρώ. Η απόσυρση συνδέεται και με την αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που δήλωναν έτοιμοι να το καταψηφίσουν.

Τροποποιήσεις στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε νωρίτερα και ο Κυριακος Μητσοτάκης. Μεταξύ άλλων:

-αυξάνεται στις 12.000 ευρώ (από 6.000 που ήταν), το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από την διαθεσιμότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή συζύγου.

-το ίδιο χρηματικό όριο (12.000 ευρώ) ισχύει και για την γονική μέριμνα τέκνου.

-εξαιρούνται από την διαθεσιμότητα οι δικαστικοί συμπαραστάτες.

-εξαιρούνται από την διαθεσιμότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων (κυρίως μικρά νησιά)

-κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητας ο δημόσιος υπάλληλος είναι ασφαλισμένος.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Τι αλλάζει στο…παρά πέντε για εκπαιδευτικούς, δημοτική αστυνομία, σχολικούς φύλακες

“Κλείδωσαν” οι αλλαγές που θα γίνουν στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο την Τρίτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών αποφασίστηκε μία σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου:

– Ικανοποιείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούσε το στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών. Απαλείφεται  η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών  από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

– Παραμένουν στους Δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

– Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο της δημοτικής αστυνομίας, με αντικατάσταση των προεδρικών διαταγμάτων με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης στην Ελληνική Αστυνομία καθώς και η ρύθμιση των θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, η οποία προβλέπεται ότι θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους.

– Εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία, για τους Δήμους που το επιθυμούν, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων Δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους Δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.

– Τέλος θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους,  σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.