Έβρεξε…μετεωρίτες στη Ρωσία – Τουλάχιστον 1.000 οι τραυματίες[video]

Τους 1.000 ανθρώπους έχει φτάσει ο αριθμός όσων τραυματίστηκαν από βροχή μετεωριτών πάνω από τα Ουράλια, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί ήταν ελαφρείς και οφείλονται σε θραύσματα γυαλιών, καθώς παράθυρα έσπασαν από το ωστικό κύμα που προκλήθηκε. Δύο τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ευχαριστεί τον Θεό που δεν είχαν πέσει μεγάλα θραύσματα από τον μετεωρίτη σε κατοικημένες περιοχές. Υποσχέθηκε άμεση βοήθεια στα θύματα, αναφέροντας ότι σχολεία και νηπιαγωγεία υπέστησαν ζημιές, ενώ επηρεάστηκε η λειτουργία βιομηχανιών.

Όπως ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, «μετεωρίτης διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσέλιαμπινσκ».

Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών ανέφερε ότι ο μετεωρίτης ζύγιζε περίπου δέκα τόνους και εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα τουλάχιστον 54.000 χλμ. την ώρα.