Το ΒΗΜΑ σε…αντι-Σαμαρικό αγώνα; “Εικόνα παραλυσίας στην κυβέρνηση” – Άρθρο του υιού Ψυχάρη

 

 

Δείτε το πρωτοσέλιδο του ΒΗΜΑΤΟΣ. Αντι-Σαμαρικό, μετά την παραίτηση από τη βουλευτική έδρα και του υιού του εκδότη, Ανδρέα Ψυχαρη, κυκλοφορεί με  τίτλο “Παγιδευμένος στο δίκτυο λαθών μαι τρόικας ο Σαμαράς. Η κυβέρνηση σε δίνη, μόνος στο Σύνταγμα ο Γκίκας Χαρδούβελης”.

Αλλά και το μονόστηλο αριστερά στην πρώτη σελίδα,  έχει ενδιαφέρον. “Ο κύκλος της μίζας. Βρήκαν 6 εκατ. ευρώ στις offshore Καρατζαφέρη…”

 

 

Επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής, σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για τις πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με την άτακτη υποχώρηση στον ΕΝΦΙΑ , την παραίτηση του βουλευτή Ανδρέα Ψυχάρη και το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του Γκίκα Χαρδούβελη.
Παράλληλα, με το κεντρικό του άρθρο, ο εκδότης της εφημερίδας Σταύρος Ψυχάρης παίρνει αποστάσεις από τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η ΝΔ, σημειώνοντας πως «το Σύνταγμα δεν είναι αλάνα».

«Η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκονται παγιδευμένοι εξαιτίας ενός κυκεώνα δικών τους λαθών, αλλά και των ακραίων απαιτήσεων της τρόικας», αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας: «για μια ακόμη φορά αντί η κυβέρνηση να ξεπερνά τις συμπληγάδες των μνημονίων εμφανίζει εικόνα παραλυσίας (…) Η εντύπωση ότι ο Αντώνης Σαμαράς τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Γκίκα Χαρδούβελη, το εύκολο θύμα, για να κλείσει εσωτερικά μέτωπα αποδυνάμωσε συνολικά την κυβέρνηση, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Για την δυσαρέσκεια των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ  αναφέρεται πως «δεν είναι μόνο τα μπρος – πίσω στη διαπραγμάτευση με την τρόικα (…) Η δυσαρέσκεια πηγάζει κυρίως από την αισιοδοξία που καλλιεργούσε το Μέγαρο Μαξίμου τους τελευταίους μήνες ότι φεύγουν η τρόικα και το ΔΝΤ». Σε αυτό το σημείο διαχωρίζει τη στάση που κράτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέροντας πως οι διαφοροποιήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν «συνεχείς, καθώς επέμενε να μιλάει για δύσκολη διαπραγμάτευση». Καταλήγοντας στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως «σε μια φάση που δεν συγχωρούνται λάθη και κόπωση χρειάζεται κάτι παραπάνω από την αυτοκριτική του κ. Σαμαρά για τη «λαθάρα» του ΕΝΦΙΑ».

Αποστάσεις και από την αναθεώρηση του Συντάγματος

«Το Σύνταγμα δεν είναι αλάνα» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου που υπογράφει ο Σταύρος Ψυχάρης. Ο εκδότης της εφημερίδας ξεκινάει το άρθρο του αναφέροντας πως «το Σύνταγμα της Ελλάδας υπήρξε ανέκαθεν ένας αγωνιστικός χώρος για τους Έλληνες πολιτικούς» και αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή στις αναθεωρήσεις του Συντάγματος από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους καταλήγει: «Τώρα βρισκόμαστε στις παραμονές μιας νέας αρχής για αναθεώρηση του Συντάγματος. Η μεταβολή αυτή θα είναι ανώφελη και επικίνδυνη αν οι δυνάμεις ολόκληρου του πολιτικού τόξου δεν συμφωνήσουν ότι το Σύνταγμα δεν είναι αλάνα για να παίζουν διάφοροι εν ου παικτοίς». 

Η παραίτηση Ανδρέα Ψυχάρη

 

Ο Ανδρέας Ψυχάρης σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει πως παραιτήθηκε απογοητευμένος από τα πολιτικά κόμματα που «δεν μπορούν να συζητήσουν και συμφωνήσουν» για σημαντικά ζητήματα που «η κοινωνία ομονοεί», αλλά και γιατί «στενοχωριέται να βλέπει την κυβέρνηση να μην αντιλαμβάνεται πως εκτός από τους αριθμούς υπάρχουν και οι Έλληνες που αναμένουν κινήσεις στήριξης του εισοδήματος και όχι διευκολύνσεις πληρωμής». Παράλληλα αφήνει αιχμές για την διαπραγμάτευση με την τρόικα λέγοντας: «θα άξιζε τον κόπο να αντισταθούμε στην τρόικα όταν επιχειρεί να μας επιβάλει να μην αγγίξουμε το πλεόνασμα, αδιαφορώντας αν ένα κομμάτι του το έχουν ανάγκη εκείνοι που με το εισόδημά τους το δημιούργησαν». Καταλήγοντας αναφέρεται και στην απογοήτευσή του για «το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου εντός και εκτός Βουλής»
Ωστόσο η Εφημερίδα των Συντακτών σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ρομαντισμός στο όνομα του πατρός» παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα για τους λόγους που ο Ανδρέας Ψυχάρης αποφάσισε να παραιτηθεί. «Για την παραίτησή του ο Ανδρέας Ψυχάρης (υιός του Σ. Ψυχάρη του μεγάλου αφεντικού του ΔΟΛ) επικαλείται απογοήτευση, αλλά οι κακές γλώσσες την αποδίδουν στη μη ρύθμιση των δανείων τού πατέρα του, Σταύρου, στο Συγκρότημα Λαμπράκη και στη δύσκολη επανεκλογή», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: «Για τους προσεκτικούς αναγνώστες και γνωρίζοντες τα γρανάζια της διαπλοκής και μόνη η επιστολή αποκαλύπτει τουλάχιστον τον έναν εκ των πραγματικών λόγων της παραίτησής του. «Δεν αξίζει να υπηρετώ άλλο ένα πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμη και για αυτονόητα», αναφέρει ως πρόλογο στην επιστολή του. «Αυτονόητο», λένε οι καλά γνωρίζοντες, θα ήταν στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια να περιλαμβάνεται και το συγκρότημα Λαμπράκη, φευ όμως…»
Η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ακόμη: «Καθόλου αμελητέο για τον παραιτηθέντα είναι και το γεγονός ότι, μετά την απομάκρυνση του υφυπουργού Παιδείας Γ. Στύλιου, ο κ. Ψυχάρης για ακόμη μία φορά δεν υπουργοποιήθηκε. Με δεδομένα τα στοιχεία που είναι σε θέση να γνωρίζει καλά από τον πατέρα του, βάσει τον οποίων η Ν.Δ. είναι δεύτερο κόμμα κι ο ίδιος έχει απειροελάχιστες πιθανότητες επανεκλογής, φρόντισε να μαγειρέψει πριν πεινάσει».

tvxs.gr

 

http://3.bp.blogspot.com/-5r0UxyBf1Q0/VGeX-s2D2qI/AAAAAAAJJuc/MCHE9Hn2efo/s1600/10-2.jpg