Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη στρατιωτική ακαδημία στην Καμπούλ

Από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το πρωί στο Αφγανιστάν εναντίον της στρατιωτικής ακαδημίας Στρατάρχης Φαχίμ στην Καμπούλ, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο στρατιώτες και τραυματίστηκαν δέκα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του πρακτορείου προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, «Άμακ».

«Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στοχοθέτησαν την στρατιωτική ακαδημία στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης αυτοκτονίας», έγραψε το πρακτορείο του Ι.Κ.

Επίσης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Νταουλάτ Ουαζίρι πέντε άνδρες συμμετείχαν στην επίθεση: «ένας από αυτούς ανατινάχθηκε» όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί, «ένας άλλος συνελήφθη, τρεις σκοτώθηκαν» και απομένει ακόμη «ένας ο οποίος συνεχίζει να αντιστέκεται στις δυνάμεις μας», ανέφερε ο στρατηγός.

Η επίθεση, που παρέμενε σε εξέλιξη πολλές ώρες αφότου ξεκίνησε, περί τις 05:00 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδας), στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο στρατιώτες και είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι περίπου 10, με φόντο την κλιμάκωση της δράσης των τζιχαντιστών και των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι πολλαπλασιάζουν τις ενέργειές τους (και) στην Καμπούλ.

Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων αναπτύχθηκαν στην Ακαδημία, που καλύπτει μια τεράστια έκταση 400 στρεμμάτων στο δυτικό τμήμα της Καμπούλ και έχει περικυκλωθεί από μεγάλη δύναμη του στρατού και της αστυνομίας.

Αυτή είναι η τρίτη επίθεση στην Καμπούλ μέσα σε δέκα ημέρες, έπειτα από εκείνη με στόχο το ξενοδοχείο Intercontinental την 20ή Ιανουαρίου και την έκρηξη ενός ασθενοφόρου παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών στο κέντρο της πόλης το Σάββατο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 103 ανθρώπους. Οι Αρχές επέρριψαν την ευθύνη και για τις δύο προηγούμενες επιθέσεις στους Ταλιμπάν.