Το μυστικό των 540 δισ. των τραπεζών του ευρωπαικού Βορρά – Ο Νότος απαντά για τα 900 δισ. των κόκκινων δανείων

Αποτέλεσμα εικόνας για τι κρυβουν οι τραπεζες

Ο τραπεζικός ευρωπαικός Νότος, “φορτωμένος” με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια και πιεζόμενος από την ΕΚΤ να βρει επειγόντως λύση, πήρε…το όπλο του! Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, της χώρας που οι τράπεζές της έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα περισσότερα από τα 900 δισ. του συνόλου των κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη, βάζει στο τραπέζι, τα «illiquid assets”, μία “βόμβα” περίπου 543 δισ. που βρίσκεται επιμελώς κρυμμένη στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών του ευρωπαικού Βορρά, οι οποίες, σύμφωνα με τη Moody’s, είναι οι Royal Bank of Scotland, Barclays, Credit Suisse,  Ubs και Deutsche Bank.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας , που…εντελώς τυχαία δόθηκε στη δημοσιότητα προ δύο ημερών, τα «κόκκινα δάνεια» δεν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Πέρα από το «πακέτο» των 900 δισεκατομμύριων ευρώ των κόκκινων δανείων πρόβλημα εμφανίζεται και με τα “μη ρευστοποιήσιμα” στοιχεία ενεργητικού, τα  “illiquid assets”,  που αποτυπώνονται στο επίπεδο 2 και 3 των κεφαλαίων των 18 μεγαλύτερων τραπεζών της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Γαλλίας.

Τα κεφάλαια Tier 1, είναι τα πρώτης ποιότητας κεφάλαια των τραπεζών. Τα κεφάλαια που αποτυπώνονται στο Tier 2 είναι στοιχεία τα οποία είναι μεν «μη ρευστοποιήσιμα»  αλλά μπορεί να τους αποδοθεί μία τιμή συσχετίζοντάς τα άμεσα ή έμμεσα με ανάλογους τίτλους που είναι τιμολογημένοι. Στο Tier 3 δεν υπάρχει καμία τιμολόγηση, άμεση ή έμμεση.

Οι τίτλοι Tier 2 και 3  αποτελούνται ως επί το πλείστον από σύνθετα παράγωγα προϊόντα που έχουν απομείνει ακόμα και σήμερα, δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και τα οποία όπως παρατηρεί η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας είναι η απόρροια μίας όχι ιδιαίτερα διάφανης διαχείρισης από τις τράπεζες.

Η αστάθεια των «τιμών» και της αποτίμησης των κεφαλαίων των Tier 2 και 3 είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε κάθε αναταραχή και λόγω του όγκου τους σε ορισμένες τράπεζες θα μπορούσαν επηρεάσουν καθοριστικά την τύχη τους.