Ευρωζώνη: «Πολλές τράπεζες, πολύ χρέος και λίγη ανάπτυξη» – Επισημάνσεις Bank of America Merrill Lynch

«Πάρα πολλές τράπεζες, πάρα πολύ χρέος και πολύ λίγη ανάπτυξη». Αυτό είναι το τρίπτυχο των προβλημάτων της Ευρωζώνης σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch και γι’αυτό έχει μείνει πίσω σε σχέση με τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι ΗΠΑ, τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και στις αγορές.

Ωστόσο οι αναλυτές, της BofA ML, εκτιμούν ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. «Μια μακρά ιστορία αυτοκρατοριών, εμπορίου, πολέμων και εμπορίου συνεπάγεται μια μακρά τραπεζική ιστορία».

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη τράπεζα με την εγγύηση του κράτους στον κόσμο ήταν η Τράπεζα της Βενετίας, που ιδρύθηκε το 1157, ενώ και η παλαιότερη τράπεζα του πλανήτη αυτή τη στιγμή είναι επίσης ιταλική.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το ενεργητικό του τραπεζικού συστήματος ξεπερνά το μέγεθος της οικονομίας και είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με ότι ισχύει σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Η εικόνα αυτή αντανακλάται και στα χρηματιστήρια. Ακόμα και μετά την οικονομική κρίση, ο χρηματοοικονομικός κλάδος αποτελεί το 42% του ισπανικού χρηματιστηρίου και το 31% του ιταλικού. Την ίδια στιγμή επι αμερικανικού εδάφους η κατάσταση είναι διαφορετική, με το αντίστοιχο ποσοστό να μην υπερβαίνει το 16%.

Παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκ των οποίων εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους, με αποτέλεσμα να είναι εγκλωβισμένες σε μία περίοδο όπου οι τράπεζες δεν δανείζουν. «Όταν οι τράπεζες δεν δανείζουν, οι οικονομίες δεν αναπτύσσονται και οι χρηματιστηριακοί δείκτες τείνουν να μην αποδίδουν», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Παρά το βαρύ κλίμα οι αναλυτές της BofA ML εντοπίζουν ορισμένες θετικές ενδείξεις. Η υπόσχεση της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα έριξε σημαντικά το κόστος δανεισμού, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει, η περιφέρεια αρχίζει να γυρίζει σε πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών και η ένταση της λιτότητας μετριάζεται.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οίκος εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών είναι πολύ ελκυστικές, δίνοντας πολλές ευκαιρίες.