Το 30% του ΑΕΠ χρωστάνε οι Έλληνες στην Εφορία – Από τα 60 δισ, τα 26 είναι πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΒΣ

«Βουνό» έχουν γίνει τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς την εφορία. Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 αγγίζουν πλέον τα 60 δις. ευρώ και ένας στους πέντε πολίτες βρίσκεται με ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το δημόσιο.
Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου του ΑΕΠ (183 δις. ευρώ) προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης για τη νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει δημιουργηθεί από τους φόρους και τα «χαράτσια» του μνημονίου.

ΑΠΟ τις αρχές του έτους τα χρέη αυτά είναι αυξημένα κατά 4 δις. ευρώ – δείγμα της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά.

ΠΑΡΑ ταύτα η εφορία έχει βάλει στο «μάτι» 2.006.611 φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες) με οφειλές 21,5 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ο κάθε οφειλέτης χρωστά στην εφορία, κατά μέσο όρο 10.729 ευρώ!

ΤΑ υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη τα οποία χρωστούν 167.809 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα.

ΑΠΟ τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών που δόθηκαν στην δημοσιότητα προκύπτει ότι από την τεράστια δεξαμενή αυτών των οφειλών τα 26 δισ. ευρώ προκύπτουν από πρόστιμα τα οποία έχουν καταλογιστεί για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

ΦΥΣΙΚΑ τα περισσότερα από τα πρόστιμα αυτά δεν πρόκειται να εξοφληθούν ποτέ από τους φορολογούμενους, καθώς είναι δυσθεώρητα και εξοντωτικά.