Συνολική ρύθμιση για όλα τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων θέλει να δώσει η κυβέρνηση

xreh

[UPD] Σε εξατομικευμένες λύσεις για όλα τα χρέη ιδιωτών σε τράπεζες, Δημόσιο κλπ, προσανατολίζεται η κυβέρνηση με σχέδιο το οποίο θα βασίζεται στην ιδέα ότι για κάθε οφειλέτη θα γίνεται συνολική αντιμετώπιση των χρεών τους και αυτά θα ρυθμίζονται με εξωδικαστικό διακανονισμό που θα καθορίζει τι θα πρέπει να πληρώνει όπου χρωστάει (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ιδιώτες κλπ).

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με την Τρόικα, στα μέσα Αυγούστου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της, ώστε να λειτουργήσει από Σεπτέμβριο. Στόχος της είναι να μην υπάρξει κοινωνικό πρόβλημα αλλά και να μην κινδυνέψει η  κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Παραμένει πάντως η διάκριση ανάμεσα σε χρέη νοικοκυριών που θα αντιμετωπίζονται με βάση τον Κώδικα της ΤτΕ και κοινωνικά κριτήρια και επιχειρήσεων που θα εξετάζονται με οικονομικούς όρους (με προτεραιότητας στις βιώσιμες).

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Τράπεζα Ελλάδος και κυβέρνηση ψάχνουν «βελούδινες λύσεις» για τα “κόκκινα” δάνεια – Προσλαμβάνεται ξένος σύμβουλος

Το κρίσιμο θέμα για την οικονομία και τις τράπεζες, των “κόκκινων” δανείων θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής ιδιωτικού χρέους, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας και οι τραπεζίτες. Η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα, Τρίτη.

Η Τράπεζας της Ελλάδος συνεργάζεται στενά με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τον σχεδιασμό των αλλαγών του πτωχευτικού κώδικα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών υπέρ των τραπεζών ενώ παράλληλα, μελετώνται οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν τον εξωδικαστικό διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με την ίδια ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα στους πιστωτές που έχουν χορηγήσει κυρίως προς επιχειρήσεις μεγάλα δάνεια και έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους την πλειοψηφία των χορηγήσεων στη συγκεκριμένη επιχείρηση να παίρνουν τις αποφάσεις.
Έρχεται ξένος σύμβουλος

Στην πρόσληψη ξένου συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει μελέτη για τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πως μπορούν να εφαρμοσθούν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, θα προχωρήσει άμεσα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα στο οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και Τρόικα. Με βάση την μελέτη του ξένου οίκου, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του Φθινοπώρου θα αποφασισθεί το μείγμα των απαραίτητων εποπτικών ή και νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αντίστοιχη μελέτη είχε διενεργήσει και η BlackRock στο πλαίσιο της πρόσφατης άσκησης προσομοίωσης της ΤτΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Ο…ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΚΑΙ Ο ΝΤΑΛΑΒΕΡΙΤΖΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

Ν. Δένδιας: Ώριμες οι συνθήκες να συζητήσουμε τα “κόκκινα” δάνεια