Τραπεζίτες – Τρόικα σε κρίσιμο τετ α τετ την Κυριακή

Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών προετοιμάζονται πυρετωδώς στο παρασκήνιο και για τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου που θα πρέπει να υλοποιήσουν μέχρι το τέλος Απριλίου. Οι τραπεζίτες θα έχουν συνάντηση με την τρόικα την Κυριακή, σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους δανειστές προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης και να δοθεί παράταση στις ΑΜΚ. Οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως η τρόικα έχει διαμηνύσει πως θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και στο μόνο που μπορεί να συμφωνήσει είναι να δοθεί μία παράταση 2 – 3 εβδομάδων.

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι τον χορό των αυξήσεων κεφαλαίου θα ανοίξουν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, και στις δύο τράπεζες οι διοικήσεις λειτουργούν σαν να μην υπάρχει παράταση και δηλώνουν έτοιμες να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις τις επόμενες εβδομάδες. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από την πλευρά της έχει πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει πρώτα τη νομική συγχώνευση με τη Eurobank (αρχές του καλοκαιριού) και εν συνεχεία να προχωρήσει σε μια ενιαία αύξηση κεφαλαίου.

Οι διοικήσεις τόσο της Alpha Bank όσο και της Τράπεζας Πειραιώς εμφανίζονται σίγουρες ότι θα καλύψουν το 10% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών και θα διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις κεφαλαιακές ανάγκες που έχει ανακοινώσει η ΤτΕ, η Alpha Bank θα υλοποιήσει ΑΜΚ 2,5 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 5,3 δισ. ευρώ. Άρα το 10% της αύξησης κεφαλαίου στην Alpha είναι 250 εκατ. και στην Πειραιώς 530 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την Alpha εκτιμάται πως τα 250 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν με τη συμμετοχή του Ι. Κωστόπουλου και των φίλιων χαρτοφυλακίων, κεφαλαίων από την Credit Agricole και Paramount από το Κατάρ. Ταυτόχρονα, η τράπεζα εκδίδει και ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές ύψους 2 δισ. ευρώ που θα καλύψει εξ ολοκλήρου το ΤΧΣ.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα Πειραιώς έχει διασφαλίσει 170 εκατ. από τη Societe Generale, 280 εκατ. από PPF, ICT και άλλους επενδυτές, και με τη συμμετοχή των παραδοσιακών μετόχων της τράπεζας καλύπτει τα 530 εκατ. που αντιστοιχούν στο 10% της ελάχιστης συμμετοχής. Το έργο της Τράπεζας Πειραιώς κάνει πιο εύκολο η συμφωνία για την εξαγορά της Millennium Bank. Το due diligence που διενεργούσε ο ελληνικός τραπεζικός όμιλος στη θυγατρική του πορτογαλικού ομίλου BCP στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε, και οι δύο πλευρές βρίσκονται μια ανάσα πριν από τις υπογραφές. Στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών, η πορτογαλική τράπεζα θα μετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, τοποθετώντας επί της ουσίας κεφάλαια 270 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες της Millennium Bank, έχουν προσδιοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 400 εκατ. ευρώ και μέρος αυτών έχει ήδη καλυφθεί εδώ και μήνες από τον μητρικό πορτογαλικό όμιλο. Το funding gap της τράπεζας προσδιορίζεται (προ προβλέψεων) στην περιοχή του 1,5 δισ. ευρώ, καθώς οι χορηγήσεις διαμορφώθηκαν, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της οικονομικής χρήσης του 2011, στα 4,6 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στα 2,9 δισ. ευρώ.Το ενεργητικό της τράπεζας στα τέλη του 2011 διαμορφωνόταν στα 6,2 δισ. ευρώ και η Millennium αριθμούσε δίκτυο 120 καταστημάτων ανά την επικράτεια.

Διασφαλίζοντας το 10% οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς παραμένουν εν δυνάμει ιδιωτικές και πλέον αναζητούν λύσεις πώς θα αγοράσουν από το ΤΧΣ το 90% των αυξήσεων κεφαλαίου.