Τρ. Κύπρου: Σε αναζήτηση πρόσθετου ενεργητικού

Τη μεταφορά πρόσθετων στοιχείων ενεργητικού από τη Λαϊκή Τράπεζα για ενίσχυση του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου προγραμματίζουν οι αρμόδιες αρχές, αναφέρει το stockwatch.com.cy.

Όπως επισημαίνει το κυπριακό site, εσωτερικό σημείωμα που ετοιμάστηκε στις 29 Απριλίου από τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι θα πρέπει τις επόμενες μέρες να εκδοθεί νέο διάταγμα για μεταφορά συγκεκριμένων εκτός ισολογισμού στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο προς την Τράπεζα Κύπρου. Γίνονται επίσης σκέψεις για τη μεταφορά άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και τα ακίνητα της Λαϊκής στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία αυτά δεν ήταν μέρος της συμφωνίας πώλησης προς την Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρει το σημείωμα, που δημοσιεύει σήμερα ο Φιλελεύθερος και το οποίο επικαλείται το stockwatch.com.cy. Η ανάγκη μεταφοράς νέων στοιχείων ενεργητικού προέκυψε εν μέρει λόγω του χειρισμού του κρατικού ομολόγου 1,8 δισ. ευρώ που εξέδωσε πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση για κεφαλαιακή ενίσχυση της Λαϊκής.

Η τρόικα επιθυμεί όπως το ομόλογο μεταφερθεί στον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου με έκπτωση, που δημιουργεί μια πρόσθετη ανάγκη σε ενεργητικό ύψους 200 εκατ. ευρώ Η Κεντρική Τράπεζα ευελπιστεί ότι ο ισολογισμός θα μπορέσει να οριστικοποιηθεί την επόμενη βδομάδα, ώστε η Τράπεζα να εξέλθει σταδιακά από το καθεστώς εξυγίανσης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα διοριστεί ο αναπληρωτής CEO της Τράπεζας με το διοικητή να προκρίνει άτομο που θα έχει και διεθνή εμπειρία. Γίνονται σκέψεις για άτομο που έχει εμπειρία στην Τρ. Κύπρου Βρετανίας, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί συμβουλευτικός ρόλος σε πρώην ανώτατο στέλεχος της HSBC.

Ένα από τα ζητήματα που περιπλέκουν τη διαδικασία εξόδου από το καθεστώς εξυγίανσης είναι οι δεκάδες προσφυγές που εκκρεμούν ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου. Με τα δικαστικά διατάγματα που έχουν εκδοθεί έχουν παγοποιηθεί 460 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και 17 εκατ. ευρώ στη Λαϊκή, επί των οποίων δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα διατάγματα της Κεντρικής Τράπεζας.

Υπάρχουν επίσης τεχνικά ζητήματα, καθώς η Λαϊκή δεν ήταν μέχρι πρόσφατα σε θέση να κάνει το συμψηφισμό ανασφάλιστων καταθέσεων και δανείων στα συστήματά της.