Τσίπρας – Ρίβλιν φύτεψαν δύο ελιές στα θεμέλια του Μουσείου Ολοκαυτώματος

 

Δύο δένδρα ελιάς φύτεψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, κατά την ολοκλήρωση της τελετής θεμελίωσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

«Για συμβολικούς λόγους, σήμερα θα φυτέψουμε τα πρώτα δέντρα, ελιές, για να ριζώσει η μνήμη στη συνείδηση των λαών μας» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Μιλώντας στην τελετή ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θέλουμε αυτό εδώ το Μουσείο να είναι μία διαρκής υπενθύμιση για το πού μπορούν να οδηγήσουν ο φασισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός και οι πρακτικές της βίας εναντίον οποιουδήποτε θεωρείται διαφορετικός».

Το Μουσείο θα αναγερθεί σε μια περιοχή με μεγάλο συμβολισμό, κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα “βαγόνια του θανάτου”, τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μέλη μιας ακμάζουσας κοινότητας σε πολλούς τομείς γι’ αυτό και η πόλη αποκαλούνταν “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν στην ομιλία του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και όλους όσους συνεισέφεραν για την δημιουργία του μουσείου ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, τόνισε, ήταν γεμάτη ζωή και αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής δημοκρατίας. «Πριν από 75 χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταφορά εβραίων προς το Άουσβιτς. Σε διάρκεια 5 μηνών μεταφέρθηκαν Εβραίοι από την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων προς το Άουσβιτς. Συνολικά το 90% των Εβραίων της Ελλάδας εξολοθρεύτηκε στα στρατόπεδα θανάτου» είπε συγκινημένος για να προσθέσει ότι θα είναι ένα μουσείο μνήμης και μαρτυρίας.