ΦΑΡΜΑΚΑ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ – Οι τύποι με τα βαλιτσάκια – Καταγγελία του υπουργού Μ.Σαλμά

Μεγάλων διαστάσεων απάτη στο χώρο του φαρμάκου αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.

Ο υπουργός χαρακτήρισε στον Βήμα 99,5 «τεχνητή» την έλλειψη φαρμάκων και εξήγησε ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται επανεξαγωγές φαρμάκων που γίνονται με παράνομη διαδικασία και σε συνεργασία φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε πέντε φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα στέλνουν διανομείς στα φαρμακεία και αφού πληρώσουν στους φαρμακοποιούς το ποσοστό κέρδους που θα είχαν από τα συγκεκριμένα σκευάσματα, τα παίρνουν στο πλαίσιο της επιστροφής και τα επανεξάγουν στο εξωτερικό σε τιμή πολλαπλάσια της εγχώριας.

Αποτέλεσμα είναι οι φαρμακοποιοί να κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια, αφορολόγητα και οι φαρμακαποθήκες πολλά περισσότερα.

Για το αίτημα της τρόικας να πωλούνται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα σουπερμάρκετ ο υπουργός τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Να πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ ζητά η Τρόικα!

Την πώληση και στα σουπερμάρκετ των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος απέρριψε την πρόταση, η οποία άλλωστε δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. 

 

Το  θέμα έθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς, με την αιτιολογία πως το ποσοστό εκπτώσεων που θα κερδηθεί από την ευρεία διάθεση τους θα περάσει τελικά και στους καταναλωτές.

Επίσης οι εκπρόσωποι των δανειστών κάλεσαν το υπουργείο Υγείας να επισπεύσει τη διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, ώστε μέσα στο 2013 ο οργανισμός να αποκτήσει ταμειακή ρευστότητα.

Έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, θα έχουν εξοφληθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές απάντησε η ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, ζητήθηκε οι εισφορές να πηγαίνουν κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ταμείων, που είναι στον Οργανισμό.