ΦΑΡΜΑΚΑ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Τα περισσότερα καταναλώνουν στη Δυτική Ελλάδα, τα λιγότερα στα νησιά

Πρωτιά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην κατανάλωση φαρμάκων  αποκάλυψε η ακτινογραφία του συστήματος συνταγογράφησης: 235 ευρώ κόστισε κατά μέσο όρο η φαρμακευτική περίθαλψη ανά ασφαλισμένο για το β’ εξάμηνο του 2012. Ακολουθεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου κάθε ασθενής κόστισε στο σύστημα περίθαλψης 166 ευρώ.

Την  εικόνα του συστήματος συνταγογράφησης έλαβε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λουκουρέντζος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Παρασκευή στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, τον φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στον υπουργό Υγείας οι κκ. Γ. Πάγκαλος και Χ. Χάλαρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας αντιστοίχως, ο μέσος μηνιαίος όγκος συνταγών που εκτελέστηκαν το τελευταίο εξάμηνο του 2012 είναι 4 εκατ., συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Το 50% του αριθμού των συνταγών εκδίδεται από παθολόγους και από γενικούς γιατρούς. Κατά το ίδιο διάστημα, δηλ. το β’ εξάμηνο του 2012, εκτελέστηκαν 10 – 11 συνταγές ανά ασφαλισμένο.

Επίσης, η «ακτινογραφία» του συστήματος συνταγογράφησης έδειξε ότι το μέσο κόστος ανά συνταγή παρουσίασε σημαντική πτώση το Δεκέμβριο κατά 20% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012, αγγίζοντας τα 36 περίπου ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση της τιμής των φαρμάκων και την εισαγωγή της δραστικής ουσίας.