ΦΑΡΜΑΚΟ – ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

 

Μόνο το 15% των συνταγών που γράφει κάθε γιατρός μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα επώνυμα. Τα υπόλοιπα, θα είναι ανώνυμα και θα επιλέγονται βάσει της δραστικής ουσίας που ταιριάζει στην πάθηση των ασθενών. Αυτή η πολιτική μείωσης των δαπανών του κράτους αλλά και των ασθενών για φάρμακα, έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά και πολίτες που φοβούνται ότι δε θα έχουν την ευχέρεια να παίρνουν τα φάρμακα τα αναγκαία και αποτελεσματικά για την περίπτωση της ασθένειάς τους.

Ναι, γράφαμε προ ημερών στο BANKWARS,  πρέπει να περιοριστεί και μάλιστα σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη που ξεπέρασε κάθε λογικό όριο τα τελευταία χρόνια και επιβάρυνε τα ταμεία με δισεκατομμύρια ευρώ ελλείμματα, κάνοντας πλούσιες τις φαρμακοβιομηχανίες και όλους όσοι, γιατρούς και φαρμακοποιούς, έπαιξαν στο μεγάλο αυτό παιχνίδι. Από το ένα όμως αυτό άκρο, η Ελλάδα, με τις εμμονές της τρόικας, κινδυνεύει να πάει στο ακριβώς αντίθετο: Να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι περισσότερα και να χαθεί από το χάρτη η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και οι 20.000 θέσεις εργασίας, παράλληλα με την εξαφάνιση των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στον τομέα αυτό.

 

Η συνταγογράφηση των φαρμάκων με τη δραστική ουσία, οδηγεί σε πλήρη εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές, εξαφανίζει από την αγορά τα επώνυμα γενόσημα και παραχωρεί τη θέση τους είτε στα εισαγόμενα ακριβά φάρμακα των οποίων η πατέντα έχει ισχύ, είτε στα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εισαγόμενα φθηνά. Ο θρίαμβος δηλαδή των εισαγωγέων και η καταστροφή των παραγωγών

 

ΤΙ EIXAN PEI  ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

 

–          Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Κωλέτης, αναφέρθηκε στις ολέθριες συνέπειες της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με δραστική ουσία και μόνο, επισημαίνοντας ότι το μέτρο θα προκαλέσει τα εξής:

 

– αύξηση της δαπάνης, επειδή δεν επηρεάζονται τα προστατευμένα από πατέντα εισαγόμενα φάρμακα, μετατοπίζεται η συνταγογράφηση σε ακριβότερα φάρμακα και επιβάλλει σταδιακά ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά. Αυτό γιατί οι γιατροί θα προτιμούν να συνταγογραφήσουν το φάρμακο που εμπιστεύονται, αντί κάποιας δραστικής με άγνωστη αποτελεσματικότητα. Έτσι θα συνταγογραφούν μόνο πρωτότυπα με προστασία πατέντου, όπου δραστική και εμπορική ονομασία συμπίπτουν.

 

– δημιουργία μονοπωλίου στη φαρμακευτική ενημέρωση, αφού τα γενόσημα θα απαξιωθούν και θα είναι προϊόντα χωρίς σήμα. Έτσι η αγορά θα μονοπωληθεί από τα εισαγόμενα με προστασία πατέντας ακριβότερα φάρμακα.

 

– αθρόα εισαγωγή γενοσήμων από τρίτες χώρες, αφού το μοναδικό κριτήριο θα είναι η χαμηλότερη τιμή. Ο ήδη υποστελεχωμένος ΕΟΦ θα αδυνατεί να αντεπεξέλθει, τη στιγμή που το θέμα της ποιότητας και η αντιμετώπιση της διακίνησης πλαστών φαρμάκων, κυριαρχούν στην ατζέντα χωρών με τα πιο προηγμένα συστήματα ελέγχου.

 

– διάλυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, γιατί καμία εγχώρια παραγωγική μονάδα δεν μπορεί να διαθέσει προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους. Έτσι, οι μεγαλοεισαγωγείς, χωρίς επενδύσεις στη χώρα μας και καταβολή φόρων και εισφορών θα διαλύσουν την αγορά προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλές τιμές, θα εξουδετερώσουν τον ανταγωνισμό και μόλις το πετύχουν, θα πουλάνε σε ό,τι (πανάκριβη) τιμή θέλουν. Τότε όμως η χώρα θα είναι πλήρως εξαρτημένη από το ολιγοπώλιο που θα έχει εγκατασταθεί και θα αφορά μόνο εισαγόμενα φάρμακα, ενώ θα έχει υποστεί ένα διαρκές οικονομικό έγκλημα, αφού σήμερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου στα φάρμακα φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Εκτός από όλα αυτά όμως, το ίδιο μέτρο θα σημάνει δραστική υποβάθμιση της ποιότητας της θεραπείας των ασθενών γιατί οι συνεχείς αλλαγές φαρμάκων, αναλόγως του τι χορηγεί κάθε φορά το κάθε φαρμακείο, δεν μπορούν να πετύχουν ρύθμιση των ασθενών που πάσχουν από χρόνια ή σπάνια νοσήματα.

 

–          Ο γραμματέας της ΠΕΦ κ. Βασίλης Κάτσος, επεσήμανε ότι οι 30 ελληνικές επιχειρήσεις απασχολούν το 50% των εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία, όταν οι υπόλοιπες 150 εμπορικές εταιρίες απασχολούν τους άλλους μισούς. Οι ίδιες επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στη χώρα πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία και οι εξαγωγές αγγίζουν τα 275 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκχωρήσει τη ρευστότητά τους στο ελληνικό Δημόσιο, με τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τα νοσοκομεία, ενώ διατηρούν την πιστωτική τους πολιτική, διαθέτοντας φάρμακα, όταν οι εισαγωγικές εταιρίες απαιτούν την πληρωμή τους άμεσα.

Μιλώντας για ανταγωνιστικότητα, ο κ. Κάτσος σημείωσε πως σήμερα τα επώνυμα γενόσημα έχουν το 40% της τιμής του πρωτοτύπου και διερωτήθηκε σε ποια άλλα προϊόντα υπάρχουν τέτοιες διαφορές; Ο γραμματέας της Ένωσης πρόσθεσε ότι οι ελληνικές φαρμακευτικές, κατέβαλαν στο ελληνικό δημόσιο το 2011, πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ, φόρους, εισφορές και rebate.

 

–          Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Τρύφων, καταλήγοντας, σημείωσε ότι σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο και όπου έγινε δεν είναι γενικευμένο, ούτε υποχρεωτικό, ξεκινά πιλοτικά, ο ασθενής μπορεί να καταβάλλει τη διαφορά για το φάρμακο που του έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός του και σε κάθε περίπτωση αφορά οξείες περιπτώσεις και όχι χρόνιες παθήσεις. Επίσης, για να γίνει αυτό, έχει προηγηθεί εκπαίδευση των γιατρών, μηχανοργάνωση του συστήματος υγείας, εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Καταλήγοντας σημείωσε ότι η εφαρμογή του μέτρου θα προκαλέσει βίαιη αποβιομηχάνιση του κλάδου.