ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ – ΣΔΟΕ: Νέα “λαβράκια”

Όργιο φοροδιαφυγής αποκαλύπτουν νέες έρευνες τοπυ ΣΔΟΕ.

– Εργολάβος αλβανικής καταγωγής είχε στείλει έμβασμα 1,5 εκατ. ευρώ  στα Τίρανα, αν και δεν δικαιολογείτο από το εισόδημά του. Στο ΣΔΟΕ θεωρούν ότι από πίσω κρύβεται η αλβανική μαφία ή κυκλώματα στο χώρο του τζόγου. Όταν κλήθηκε από το ΣΔΟΕ να δικαιολογήσει το ποσό, προσκόμισε ένα ολόκληρο «τσουβάλι» με κερδισμένα δελτία τυχερών παιχνιδιών για να αποδείξει ότι προήλθαν από στοιχηματισμό. Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά τα δελτία διαπιστώθηκε πώς είχαν παιχτεί την ίδια ημέρα, σε πέντε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας! Καθώς όμως θα ήταν αδύνατον να έπαιζε στοιχήματα σχεδόν ταυτόχρονα σε διάφορα μέλη της χώρας και μάλιστα όλα αυτά τελικώς να κέρδιζαν, θεωρείται ότι κάποια «πρόσωπα εμπιστοσύνης» τον προμήθευσαν με κερδισμένα δελτία.


– Εντοπίστηκαν 38 περιπτώσεις με εμβάσματα άνω των 5 εκατ. ευρώ ενώ άλλες 15 με ποσά πάνω από 1 εκατ. που εστάλησαν στο εξωτερικό από ανθρώπους που δήλωναν μηδενικά εισοδήματα.

– Σε 18 περιπτώσεις τα εμβάσματα ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, σαν εντολείς εμφανίζονται άτομα που ήταν στις λίστες ΟΑΕΔ!

– Σε τουλάχιστον τρεις  περιπτώσεις, περνούσαν εκατομμύρια από λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών. Στην πρώτη περνούσαν εμβάσματα 5.000.000 ευρώ αν και ο πραγματικός εντολέας ήταν ελληνική εταιρεία ειδών υγιεινής, σε άλλη 50 εκατ. που έφυγαν με εντολέα μεγάλη διεθνή τσιμεντοβιομηχανία και σε άλλη 25 εκατ. ανήκαν .. στην ίδια την τράπεζα! Η δικαιολογία ότι πρόκειται «περί λάθους» δεν γίνεται πιστευτή, ειδικά στην περίπτωση γεωργού από τα Γιαννιτσά  όπου διαπιστώθηκε πως κατ’επανάληψη διακινήθηκαν εμβάσματα συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ προς την Ολλανδία και την Γαλλία. Όπως αποδείχτηκε όμως μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ, τα χρήματα που διακινήθηκαν από τον προσωπικό του λογαριασμό ανήκαν σε … ναυπηγεία.

– Σε άλλη περίπτωση που ερευνά το ΣΔΟΕ εξονυχιστικά, υπάλληλος της στρατολογίας στην Θεσσαλονίκη, με τα αρχικά Φ.Α. εμφανιζόταν να έχει αποστείλει εμβάσματα ύψους 45 εκατ. ευρώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γερμανία. Ο πραγματικός εντολέας όμως ήταν Διεθνής Χρηματοπιστωτικός).

– Ανάλογη είναι και η υπόθεση του Σ.Φ. ιδιοκτήτη ενοικιαζομένων δωματίων στην Σκιάθο. Χωρίς να ξέρει τίποτε, κλήθηκε να εξηγήσει πού βρήκε και έστειλε 8,5 εκατ. στο Χονγκ-Κόνγκ, αλλά στην πραγματικότητα ο εντολέας ήταν ένας Έλληνας εφοπλιστής.

Στο ΣΔΟΕ μιλούν για «καραμπινάτη» δράση παρατραπεζικών κυκλωμάτων.

Ναυτιλιακές-“μαϊμού”

– Από έλεγχο του ΣΔΟΕ στην Κέρκυρα, βρέθηκαν δύο πλοιοκτήτες που η μόνη τους επαγγελματική δραστηριότητα όλη την χρονιά ήταν να ναυλώνει ο ένας τους, το σκάφος της εταιρίας του άλλου -σαν να πήγαινε ο ένας τον άλλον ….βόλτες για να δικαιολογούν κέρδη ή να περνούν δαπάνες στις εταιρίες τους!

– Από τις ποσότητες καυσίμων που φαινόταν να προμηθεύονταν οι συγκεκριμένες εταιρίες, διαπιστώθηκε πως και δεκάδες άλλοι, γνωστοί και οικείοι των πλοιοκτητών, αγόραζαν στο όνομα των εταιριών αφορολόγητο καύσιμο για δική τους χρήση, άσχετη με τους ναύλους.

– Η “μηχανή” ήταν μάλιστα τόσο καλά στημένη, που διαπιστώθηκε πως πρατήριο καυσίμων στους Παξούς προμήθευε μεγάλες ποσότητες όσους ήταν στο κόλπο, αλλά τα τιμολόγια κόβονταν στο όνομα άλλου πρατηρίου στην Κέρκυρα, για λογαριασμό -υποτίθεται πάντα- των δύο αυτών ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

 

Γιατροί
* Γιατρός, ογκολόγος στο Κολωνάκι απέκρυψε 6.800.000 ευρώ που προέρχονταν από εισοδήματά του στο χρονικό διάστημα 2012- 2014.

* Γιατρός γυναικολόγος στην Κρήτη δεν είχε δηλώσει 680.000 ευρώ.

* Γυναικολόγος και μία παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη απέκρυψαν εισοδήματα 2.200.000 ευρώ.

* Γιατρός στη Λήμνο, στην κωμόπολη Μύρινα δεν δήλωσε εισοδήματα 986.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά βρέθηκαν μετά από έλεγχο στους τραπεζικούς του λογαριασμούς στο διάστημα 2009 έως 2011. Δηλαδή ο συγκεκριμένος γιατρός σε δύο χρόνια κατάφερε, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του ΣΔΟΕ να εισπράξει σχεδόν ένα εκατ. ευρώ, χωρίς να τα δηλώσει.

 
* Τέσσερις πανεπιστημιακοί γιατροί στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στα ΤΕΙ είχαν εισπράξει από το δημόσιο ένα εκατ. ευρώ για να πραγματοποιήσουν ερευνητικά προγράμματα και δεν δήλωσαν το ποσό.

* Αγρότης από τη Θήβα εισέπραττε επιδοτήσεις χρησιμοποιώντας πλαστά τιμολόγια 2.116.000 ευρώ. Η περίπτωσή του αιφνιδίασε τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ για το ύψος των επιδοτήσεων που έλαβε, αλλά και επειδή για αρκετό χρονικό διάστημα ουδείς τον είχε εντοπίσει.

* Πρώην διευθυντής τράπεζας στη Θάσο δεν δήλωσε 1,5 εκατ. ευρώ. Ερευνάται εάν το ποσό αυτό προήλθε από μίζα για την χορήγηση δανείου.

*Επιχειρηματίας  στην Πρέβεζα  που ασχολείται με το real estate εμφανίζεται να αγόρασε, από την Ολλανδία αντί 169.000 ευρώ τεχνικό εξοπλισμό για συσκευαστήριο οπωρολαχανικών, αλλά εν συνεχεία το πούλησε 1.329.000 ευρώ. Εδωσε δηλαδή ψεύτικα τιμολόγια αγοράς και δεν δήλωσε το ποσό με το οποίο το πούλησε.

* Τρεις δικηγόροι στην Αθήνα και την Πάτρα δεν δήλωσαν εισοδήματα 3 εκατ. ευρώ.

* Δικηγόρος στην Πάτρα από αντιπαραβολικό έλεγχο στα γραμμάτια προείσπραξης του δικαστηρίου και στην έκδοση αποδείξεων στο γραφείο του προέκυψε ότι σε…155 περιπτώσεις δεν είχε κόψει απόδειξη. Ακόμα προσπαθούν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ να εντοπίσουν πόσα λεφτά ο συγκεκριμένος δικηγόρος δεν είχε δηλώσει στην εφορία.

* Κτηματομεσίτης για τη αγορά δύο πολυτελών επαύλεων στο Πόρτο Χέλι απέκρυψε εισόδημα 1,5 εκατ. ευρώ.

*Κτηματομεσίτης απέκρυψε εισόδημα 2.200.000 ευρώ από την αγορά βίλας στην Χαλκιδική.

* Οκτώ επιχειρηματίες εντοπίσθηκαν από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να εισπράττουν εικονικά τιμολόγια από αθλητικά σωματεία συνολικής αξίας 3.390.000 ευρώ. Έκαναν δηλαδή δωρεές με μικρά ποσά σε αθλητικά σωματεία (ώστε να έχουν φορολογική έκπτωση) και εν συνεχεία παρουσίαζαν αποδείξεις από τα αθλητικά σωματεία ότι η δωρεάν τους ήταν πολλές χιλιάδες ευρώ.