ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Τέσσερις στους δέκα θα πληρώσουν έξτρα φόρο για τα ειδοσήματα του 13′

Αντιμέτωποι με… φορο-σοκ βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.

Από την επεξεργασία των εως τώρα στοιχείων προκύπτει ότι περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 ενώ σχεδόν έξι στους δέκα είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ:

– 1.458.432 δηλώσεις ή το 40,51% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 1,714 δισ. ευρώ ή 1.175 ευρώ κατά μέσο όρο. Το εκκαθαριστικό περιέχει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους: το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

– 753.441 δηλώσεις ή το 20,93% του συνόλου είναι πιστωτικές με συνολικό ποσό επιστροφής φόρου 174,76 εκατ. ευρώ ή 232 ευρώ κατά μέσο όρο.

– 1.388.537 δηλώσεις ή το 38,57% είναι μηδενικές.