ΦΟΡΟΣ – ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Μείωση θα ζητήσει από την τρόικα η κυβέρνηση

Με τα στοιχεία για τα έσοδα να αποδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, δικαιώνοντας την αγορά, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να θέσει στην τρόικα το Φθινόπωρο θέμα μείωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Είναι ένα θέμα, το οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αξιολογήσει στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τους φορολογικούς συντελεστές» δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών,  όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος, παράλληλα, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα διατηρηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ στην εστίαση και δεν θα παραταθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

 Η αποτυχία του μέτρου σε αριθμούς

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, παρά την αύξηση των εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή την περίοδο 2012- 2013, η «βουτιά» στις εισπράξεις ΦΠΑ είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνον αποκλίσεις έναντι των στόχων, αλλά και απώλειες εσόδων.

Με όπλο αυτό ακριβώς το επιχείρημα, το υπουργείο Οικονομικών θα διαπραγματευθεί τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν και, όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, για να έχει θετική κατάληξη το ελληνικό αίτημα, θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Ειδικότερα, κατά την περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης 2012-2013, η κατανάλωση μειώθηκε 71% και τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αυξήθηκαν 59,2%, ενώ στη διάρκεια της περυσινής περιόδου τα έσοδα από ΕΦΚ αυξήθηκαν 12,84% και η κατανάλωση σε σχέση με πρόπερσι αυξήθηκε 12,94%.

Έτσι, τη χειμερινή περίοδο 2013-2014 η κατανάλωση βρέθηκε στο 1/3 σε σχέση με πρόπερσι, με τα έσοδα από ΕΦΚ την τελευταία τριετία να διαμορφώνονται από τα 185,5 εκατ. ευρώ σε 295,3 εκατ. ευρώ πέρυσι και 333,2 εφέτος, τα οποία όμως είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις απώλειες που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα από ΦΠΑ, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης. Ως αποτέλεσμα, την περίοδο 2012- 2013, το Δημόσιο κατέγραψε μειωμένα έσοδα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ από το πετρέλαιο θέρμανσης.

 Αποδίδει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Από την άλλη πλευρά, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων από ΦΠΑ στην εστίαση (χωρίς, πάντως, να υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα τα απόλυτα μεγέθη), μετά τη μείωση του ΦΠΑ (στο 13%), ενώ και η τάση είναι αυξητική.

Τα δεδομένα αυτά, ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του υπουργείου Οικονομικών έναντι της τρόικας, στην προσπάθεια διατήρησης του συγκεκριμένου χαμηλού ΦΠΑ, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου να επισημαίνει ότι «όσο περνούν οι μήνες, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση έχει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα».

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να διακρίνουμε εάν αυτό οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης λόγω μείωσης των τιμών ή/και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».