ΦΠΑ: Δεν καταργούνται οι δόσεις! Το μάζεψε το θέμα το ΥΠΟΙΚ μετά τις αντιδράσεις της αγοράς

download (2) Μετά το κύμα διαμαρτυριών των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων για την κατάργηση της πληρωμής σε δόσεις και την άμεση απόδοση του ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι αλλαγές στις διατάξεις για τον ΦΠΑ είναι προς όφελος της καλύτερης λειτουργίας της διαδικασίας υποβολής, χωρίς να επιβαρύνει τον συνεπή φορολογούμενο.

Για όσους όμως δεν προβαίνουν στις σχετικές δηλώσεις η ηγεσία του υπoυργείου έχει δεχθεί εισήγηση για “μπλόκο” με κατασχέσεις με παράλληλη κατάργηση της δυνατότητας καταβολής σε τρεις δόσεις στο τρίμηνο που ακολουθεί. Με ειδική διάταξη, η οποία προετοιμάζεται, αλλά δεν έχει πάρει την τελική της μορφή, θα καλούνται οι υπόχρεοι να υποβάλλουν την περιοδική τους δήλωση στις 20 κάθε τρίτου μήνα (ή κάθε μήνα για τις επιχειρήσεις) καταβάλλοντας τουλάχιστον 10 ευρώ. Και αυτό, σε μία προσπάθεια να μην θεωρηθεί εκπρόθεσμη η δήλωση.

Όπως αναφέρουν, στόχος είναι να υποχρεωθούν να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ αυτοί που φοροδιαφεύγουν και να ελεγχθούν. Όσον αφορά την κατάργηση των δόσεων, από την οποία επωφελείται το συντριπτικό τμήμα των συνεπών επαγγελματιών για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του, είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί.