Φάρμακα: Αλλαγή πολιτικής ζητά ο ΣΦΕΕ – Η Roche απέσυρε ογκολογικό φάρμακο από τη λίστα

Φάρμακα

Την άμεση επανεξέταση των οριζόντιων, εισπρακτικών μέτρων για το φάρμακο ζητεί με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), στον απόηχο της απόφασης της εταιρείας Roche Hellas να αποσύρει ογκολογικό σκεύασμά της από την θετική λίστα και την ασφαλιστική κάλυψη.

Η ελβετική Roche απέσυρε τη Δευτέρα ογκολογικό σκεύασμα από τη θετική λίστα αποζημιωμένων φαρμάκων της χώρας, αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας για επιβολή τέλους εισόδου 25% στα νέα φάρμακα και αναδρομικά από το νέο έτος (1/1/2017).

Απαντώντας με μία σκληρή ανακοίνωση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κάνει λόγο για «απαράδεκτη κίνηση» και για «εκβιασμό που η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί». Παράπλευρη απώλεια της κόντρας που έχει ξεσπάσει είναι οι καρκινοπαθείς, που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για το φάρμακο.

Ο ΣΦΕΕ αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή του:

«Κάθε εταιρία αποφασίζει και χαράσσει τη δική της εμπορική πολιτική σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχει επισημάνει επανειλημμένως -εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον-  τους κινδύνους και τις τραγικές επιπτώσεις της νέας φαρμακευτικής πολιτικής στους Έλληνες ασθενείς και το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ο ΣΦΕΕ έχει υπογραμμίσει την αντίθεση του στα οριζόντια φοροεισπρακτικά και δυσβάσταχτα μέτρα.
Ταυτόχρονα, έχει προτείνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με προτεραιότητα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην απαραίτητη θεραπεία. Επιπλέον, οι προτάσεις του ΣΦΕΕ διασφαλίζουν τόσο τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας όσο και των εταιριών μελών του και των εργαζομένων τους.

Καλούμε για ακόμη μία φορά το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει άμεσα τα μέτρα αυτά και να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων, διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες».