ΦΑΡΜΑΚΑ: Φθηνότερα θα πωλούνται 1.200 σκευάσματα από Δευτέρα – Όσοι αντί να πάρουν γενόσημο προτιμούν το πρωτότυπο, θα πληρώνουν το 50% της διαφοράς τιμής

Μειωμένες τιμές σε 1.200 φάρμακα θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το διορθωτικό Δελτίο τιμών που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Μεσοσταθμικά η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που επιτεύχθηκε με το Δελτίο τιμών εκτιμάται από το υπουργείο Υγείας σε περίπου 10%.

Πρόκειται για το πέμπτο Δελτίο τιμών που εκδίδεται τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μετά την έκδοση του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών είχαν γίνει περισσότερες από 400 ενστάσεις αρμοδίως από τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Αναφορικά με το Δελτίο τιμών από το υπουργείο Υγείας διευκρινίζεται ότι στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) ενώ στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5%. Επίσης, στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

Εξάλλου, από την ερχόμενη Παρασκευή 11 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ νέα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για τον τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με αυτή, το 50% της διαφοράς που τυχόν θα προκύπτει ανάμεσα στην τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου και του γενόσημου/ αντίγραφου –σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο τα φθηνότερα γενόσημα- θα το πληρώνει ο ασφαλισμένος, εφόσον φυσικά επιλέγει το πρωτότυπο.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι ο ασφαλισμένος θα πλήρωνε όλη τη διαφορά της τιμής. Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Μάριου Σαλμά, η διαφορά θα μοιράζεται εξ ημισείας μεταξύ ασφαλισμένου και ΕΟΠΥΥ.