ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ: Έντονες αντιδράσεις για τις ομαδικές απολύσεις

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του ΑΣΕ να εγκρίνει τις απολύσεις των 45 από τους 74 εργαζομένους στην Χαλυβουργία Ελλάδος στον Ασπρόπυργο.

«Πριν στεγνώσει το μελάνι της έκθεσης του ΔΝΤ, με την οποία προανήγγειλε συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΣΕΒ από κοινού ενέκριναν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας σαρωτικές ομαδικές απολύσεις στην Ελληνική Χαλυβουργία», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

«Η συναπόφαση αυτή κυβέρνησης και ΣΕΒ είναι ακραία αντεργατική, απάνθρωπη και πολιτικά και κοινωνικά εγκληματική. Αποτελεί την κερκόπορτα για προσφυγές και άλλων επιχειρήσεων στο ΑΣΕ, για την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, η οποία θα εκτινάξει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά της ανεργίας, θα εντείνει το κλίμα ανασφάλειας των εργαζομένων, θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την εργοδοτική αυθαιρεσία και θα οδηγήσει στην μετατροπή των χώρων εργασίας σε σύγχρονα εργασιακά κάτεργα. Εάν “περάσουν” οι ομαδικές απολύσεις στην Ελληνική Χαλυβουργία, δεν θα μείνει όρθιος κανένας φραγμός στις απολύσεις», προσθέτει.

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση ανάκληση αυτής της ακραία αντεργατικής απόφασης. Καλούμε όλους τους εργαζομένους και τα συνδικάτα τους, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινωνικά κινήματα σε ενεργητική αλληλεγγύη και στήριξη του αγώνα των χαλυβουργών για τη δουλειά τους και το ψωμί των παιδιών τους, καθώς και σε ένταση των αγώνων για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που μαζί με την τρόικα μετατρέπουν τους εργαζομένους της χώρας μας σε ανέργους ή σε σύγχρονους σκλάβους», καταλήγει ο κ. Στρατούλης.

ΔΗΜΑΡ: «Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη»

«Με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων να βρίσκεται προ των πυλών, κυβέρνηση και εργοδοτική πλευρά ενέκριναν με τη διαδικασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας μπαράζ απολύσεων στην Ελληνική Χαλυβουργία.


Πρόκειται για εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, που προλειαίνει το έδαφος, ώστε να γίνουν αποδεκτές και οι νέες απαιτήσεις των δανειστών.
Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων δεν μπορεί να είναι λύση σε μια αγορά εργασίας με 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Είναι παραλογισμός», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Αντιδράσεις Συνδικάτου Μετάλλου

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας την Πέμπτη στις 4 το απόγευμα στο υπουργείο Εργασίας.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και τονίζει πως αυτή η απόφαση δεν αφορά μόνο στους χαλυβουργούς, αφορά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του Μετάλλου, αλλά και στους άλλους κλάδους.

Καλεί τα Συνδικάτα να πάρουν αποφάσεις και να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια.