ΧΑΡΑΤΣΙ: Πληρώστε εως αύριο για να μην πάει στην εφορία!

Όποιος έχει αφήσει απλήρωτη μία ή περισσότερες δόσεις από το ΕΕΤΑ (το Ειδικό Έκτακτο Τέλος Ακινήτων που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ) θα χαρακτηριστεί οφειλέτης του δημοσίου.

Η ΔΕΗ – όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση – θα εφαρμόσει όσα προβλέπει ο νόμος και θα στείλει τα ονόματα των οφειλετών στο υπουργείο Οικονομικών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μια κρίσιμη ημερομηνία: η αυριανή (25 Ιουλίου). Όσοι έχουν εξοφλήσει μέχρι αύριο όλες τις δόσεις του ΕΕΤΑ, δεν θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των οφειλετών.

Όσοι έχουν έστω και μία δόση απλήρωτη μετά την αυριανή ημερομηνία, θα βρεθούν να χρωστούν στο δημόσιο και πρέπει να πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία εξόφλησης που προβλέπεται για τις οφειλές στην εφορία (ή πληρώνεις μέσω τράπεζας ή κάνεις αίτηση για ηλεκτρονική ρύθμιση και καταβολή του ποσού το πολύ σε 12 δόσεις).

Υπάρχει περίπτωση κάποιος να πληρώσει το «χαράτσι» μετά την 25η Ιουλίου. Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρει η ΔΕΗ, τα χρήματα θα συμψηφιστούν με την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς το χρέος θα έχει ήδη μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπεται πάντως διαδικασία επιστροφής των χρημάτων μέσω της ΔΕΗ. Περιγράφεται στην ανακοίνωση της εταιρείας η οποία δημοσιεύεται ολόκληρη:

«Σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, στο τέλος Ιουλίου 2014 η ΔΕΗ θα επιστρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών, όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΑ 2013. Επισημαίνεται ότι, όποιος πελάτης εξοφλήσει μετά την 25η Ιουλίου 2014 λογαριασμό που έχει λήξει, τυχόν ανεξόφλητο ποσό ΕΕΤΑ που περιλαμβάνεται σε αυτόν, δεν θα αποτελεί πλέον οφειλή στη ΔΕΗ, καθώς αυτό θα έχει μεταφερθεί στην Εφορία. Το ποσό αυτό δεν θα χαθεί, καθώς θα πιστωθεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τον Αύγουστο 2014 και μετά. Το πιστωτικό ποσό θα εμφανίζεται διακριτά στο λογαριασμό αυτό και πιο συγκεκριμένα με το λεκτικό «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΕΤΑ ΔΟΥ».

Αν από την παραπάνω πίστωση προκύψει επιστροφή ποσού για τον πελάτη και επιθυμεί την άμεση καταβολή του, τότε μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, προσκομίζοντας ένα πρόσφατο λογαριασμό και την αστυνομική του ταυτότητα – ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο.

Για τη διευκόλυνσή τους οι ανωτέρω πελάτες – πριν από τη μετάβασή τους σε κατάστημα της ΔΕΗ – είναι προτιμότερο να έχουν σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, καλώντας στο 11770.