Η Exotix δεν διαβλέπει ισχυρή αντίδραση του Χρηματιστηρίου σύντομα σημειώνοντας πως η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έβαλε ένα φρένο στην ελεύθερη πτώση αγοράς και οικονομίας, ωστόσο θεωρεί απίθανο να λειτουργήσει ως καταλύτης για μία ισχυρή ανοδική βραχυπρόθεσμη αντίδραση.
Όπως αναφέρει στο σχόλιο του ο κ. Γιώργος Ζώης, που υπογράφει την έκθεση “πέρα και πάνω απ’ τις εγχώριες προκλήσεις (πολιτικό σύστημα, τρόικα, TAP, δομικές αλλαγές, χρηματοδοτικό κενό κοκ) ο πραγματικός κίνδυνος για εκτροχιασμό της προσπάθειας της Ελλάδας για σταθερότητα κρύβεται στα γεγονότα απ’ το εξωτερικό”.
Και, όπως σημειώνει, “πρόσφατα είχαμε πολλά τέτοια γεγονότα απανωτά που προκάλεσαν μία συνολική ανησυχία. Μερικά απ’ αυτά η Πορτογαλία και η Αίγυπτος, που αύξησαν τη μεταβλητότητα”.
Σύμφωνα με τον κ. Ζώη τέτοιου είδους γεγονότα θα έρχονται διαρκώς στην επιφάνεια, δημιουργώντας πολλές προκλήσεις στο επενδυτικό περιβάλλον. “Και δυστυχώς θα συνεχίσουν να περιορίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια δυναμικής ανάκαμψης των τιμών των ελληνικών τίτλων”, σημειώνει.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως τα χειρότερα της ύφεσης έχουν περάσει και ότι δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της χώρας απ’ την Ευρωζώνη.
Σε ότι αφορά το Χρηματιστήριο σημειώνει τη μεταβλητότητα που δημιουργεί η έλλειψη ρευστότητας και χαμηλού τζίρου, αναφέροντας μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη κίνηση της μετοχής της Intralot που την περασμένη Δευτέρα έγραψε -15% για να διαγράψει τις απώλειες την επομένη. Όλα αυτά, όπως σημειώνει η έκθεση, λόγω δύο εκθέσεων. “Η IBG είδε αποτυχία στην προσπάθεια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές ενώ η Eurobank υπερβολική αντίδραση των επενδυτών, αναβαθμίζοντας παράλληλα και την αποτίμηση”.
Η Εxotix στέκεται ιδιαίτερα στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνοντας πως το μόνο αξιοσημείωτο γεγονός στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν οι κινήσεις που έγιναν στα warrants της τράπεζας, που τόνωσαν και τη γενικότερη εικόνα της αγοράς.
Η επενδυτική αντιμετωπίζει θετικά την περίπτωση της Πειραιώς σημειώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που προσέλκυσε η ΑΜΚ, το 1,44 δισ ευρώ που συγκεντρώθηκε από ιδιώτες και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να εκδώσει τα ακριβά CoCos.
Για το warrant θεωρεί ότι θα σταθεροποιηθεί μεταξύ 0,42 – 0,44 ευρώ ενώ παρατηρεί ότι ήδη υπάρχει τιμή στόχος 1,13 ευρώ για τη μετοχή, που μαζί με τις προοπτικές της ίδιας της τράπεζας “προσελκύει κάποιο ενδιαφέρον”.