ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ: Υποψήφια Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2016

 

Η Χίλαρι Κλίντον κατεβαίνει στην κούρσα των προεδρικών του 2016Την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές του 2016 ανακοίνωσε την Κυριακή η Χίλαρι Κλίντον, μέσα από ένα βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαι υποψήφια για την προεδρία. Οι απλοί Αμερικανοί έχουν ανάγκη από έναν αγωνιστή. Θέλω να είμαι αυτή η αγωνίστρια. Ξεκινάω εκστρατεία για να κερδίσω τις ψήφους σας», δήλωσε η πρώην Πρώτη Κυρία, γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που εδώ και πολλούς μήνες υπήρχαν για την υποψηφιότητά της.

Στενός συνεργάτης της είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα σε υποστηρικτές της ότι η Χίλαρι Κλίντον θα ήταν υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές, ενώ στο Twitter αναπαράγεται email του Τζον Ποντέστα, σύμφωνα με το οποίο είναι επισήμως υποψήφια και θα αρχίσει την προεκλογική της εκστρατεία από την Αϊόβα.

Απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, πολλοί Ρεπουμπλικανοί θα διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματός τους. Δύο έχουν ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους, οι γερουσιαστές του Tea Party Τεντ Κρουζ και Ραντ Πολ, ενώ ο συνάδελφός τους Μάρκο Ρούμπιο, κουβανικής καταγωγής, είναι πιθανόν να κάνει την ανακοίνωση  κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι.

Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για το χρίσμα δεν έχει κρύψει ένας άλλος γόνος αμερικανικής πολιτικής δυναστείας, ο Τζεμπ Μπους, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, που δεν έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση.

Ωστόσο, λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση της Χίλαρι Κλίντον ανήρτησε στο Twitter βίντεο στο οποίο υπόσχεται ότι θα προχωρήσει σε προτάσεις «τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες».

«Πρέπει να τα καταφέρουμε καλύτερα από ό,τι η εξωτερική πολιτική του Ομπάμα και της Κλίντον, που αποδυνάμωσε τις σχέσεις με τους συμμάχους μας και αποθράσυνε του εχθρούς μας», λέει ο 62χρονος Τζεμπ Μπους, γιος και αδελφός των πρώην προέδρων Τζορτζ Χ. Γ. Μπους και Τζορτζ Γ. Μπους.

Πάντως, το γεγονός ότι η Κλίντον θα στηριχτεί στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης θυμίζει τις τακτικές τις οποίες είχε αξιοποιήσει ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008, όταν προσέλκυσε έτσι το ενδιαφέρον των πολιτών και συγκέντρωσε τεράστια ποσά χάρη σε μικρές δωρεές.