“Ψήφος εμπιστοσύνης” στην Ελλάδα από τον Καγκελάριο της Αυστρίας

Η Ελλάδα ανταποκρίνεται πολύ καλά στις υποχρεώσεις της, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, επικαλούμενος και την τρόικα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα το απόγευμα στη Βιέννη, με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, προειδοποιώντας συγχρόνως πως η συνέπεια ενδεχόμενης εξόδου από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε μια απρόβλεπτη αλυσιδωτή αντίδραση, όπως αποδείχτηκε και με τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, που όμως χρειάζεται επενδύσεις, σημειώνοντας πως, όπως και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, είναι και ο ίδιος της άποψης ότι η χώρα θα πρέπει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Τα κράτη πρέπει να κάνουν οικονομίες, εκεί όπου μπορούν να γίνουν οικονομίες, ανέφερε ο κ. Φάιμαν, συμπληρώνοντας πως, όποιος όμως θέλει να βελτιώσει την παιδεία, όποιος θέλει να επενδύσει στην έρευνα, όποιος θέλει να διατηρήσει το κοινωνικό σύστημα, πρέπει να παραδεχτεί ότι χρειάζεται φόρους.

Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, ζήτησε από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς στους Σλοβάκους, οι οποίοι, όπως είπε, κατά μέσο όρο κερδίζουν 550 και 600 ευρώ το μήνα, ότι η Σλοβακία πρέπει να συνεχίσει να δίνει χρήματα για τα πακέτα διάσωσης.

Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν μπορεί να γίνεται δεκτή η ανευθυνότητα και πως όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν προτιμότερη.

Αλλά και σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο κ. Φίτσο, που ηγείται του κυβερνώντος σλοβακικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ΣΜΕΡ, αναφερόμενος στην κρίση στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, τονίζει πως «αν κάποιες χώρες δεν μπορούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα ήταν καλύτερο να μην ανήκουν πλέον στην Ευρωζώνη», παραδεχόμενος ωστόσο ότι ήδη έχουν γίνει πολλά και η κατάσταση έχει αποκλιμακωθεί, έστω και αν δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως η κρίση στην Ευρωζώνη.

«Όταν χώρες, οι οποίες λαμβάνουν στήριξη από κοινούς ευρωπαϊκούς πόρους, δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, τότε δεν πρέπει να έχουν θέση στην Ευρωζώνη», τονίζει χαρακτηριστικά, διερωτώμενος «γιατί πρέπει οι υπεύθυνες χώρες να πληρώνουν για τις ανεύθυνες» και προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να εξηγήσει στους πολίτες της χώρας του γιατί θα πρέπει συνεχώς να δίνουν χρήματα σε μηχανισμούς διάσωσης ανεύθυνων χωρών.

Ο ίδιος, όπως σημειώνει, δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να μιλήσει για συγκεκριμένους μηχανισμούς αποκλεισμού χωρών από την Ευρωζώνη, αλλά είναι σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία θέση στην Ευρωζώνη για εκείνους που δεν θέλουν να τηρήσουν τους όρους.

Σε σχέση με τον μέλλον του ευρώ, ο κ. Φίτσο παρατηρεί πως προτιμά να παραμείνει όπως είναι σήμερα η Νομισματική Ένωση, αλλά προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται όλοι οι εμπλεκόμενοι να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα, ενώ, αναφερόμενος στην πολιτική λιτότητας, σημειώνει ότι ο ίδιος ανέκαθεν ήταν της άποψης ότι η «θεραπεία» για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν πρέπει να «στραγγαλίζει» την ανάπτυξη.

Σίγουρα, όπως συμπληρώνει, θα πρέπει όμως να μπει τάξη στα δημοσιονομικά, για αυτό και η Σλοβακία το 2013 πρόκειται να μειώσει το έλλειμμα του ΑΕΠ κάτω από το 3%, αν όμως χρειαστεί να συνεχιστεί η λιτότητα το 2014 και το 2015, η Μπρατισλάβα δεν θα συμπράξει σε αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ