Στουρνάρας: “Τον Ιούνιο θα δούμε για μείωση ΦΠΑ στην εστίαση” – “Μείωση τώρα” επιμένει ο Βενιζέλος

stournaras veni[UPD] Στο αίτημά του για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επιμένει το ΠΑΣΟΚ, όπως διαφάνηκε και από σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Κινήματος στη Βουλή για να πάρει λίγο αργότερα την αρνητική απάντηση του υπουργου Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Στη διάρκεια ομιλίας του κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές οφειλές, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε συγκεκριμένα ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η επανεξέταση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι εφικτή, δεδομένης της εκτίμησης πως το έλλειμμα για το 2012 είναι 6%.

«Γιατί θεωρούμε ότι τώρα είναι εφικτή και η μείωση του ΦΠΑ και η επανεξέταση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης; Έτσι; Επειδή βγήκε η τρόικα την περασμένη Δευτέρα και είπε 6% το δημοσιονομικό έλλειμμα το πραγματικό της Ελλάδος το 2012. Τυπικά, λογιστικά, 10% επειδή καταγράφεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το πραγματικό έλλειμμα 6%. Μια εντυπωσιακή μείωση από το 15,7% χάρη στις  θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και χάρη στις δικές μας πολιτικές θυσίες και στο κόστος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Όταν έχουμε βρει τρόπο ν’ απορροφηθεί το δημοσιονομικό κενό μέχρι το τέλος του προγράμματος κι έχουμε συμφωνήσει στο συνολικό στόχο για τα έσοδα από έμμεσους φόρους, δεν μπορούμε να θέσουμε τα ζητήματα αυτά;», διερωτήθηκε.

Σχολιάζοντας το αίτημα του κ. Βενιζέλου για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Δ. Χατζησωκράτης δήλωσε ότι σέβεται «την επικοινωνιακή πολιτική κάθε κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση», χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως είπε ότι ο ίδιος συμφωνεί.

«Έχω αυτή την εντύπωση (ότι το κάνει για την επικοινωνιακή του πολιτική), διότι (η απόφαση για μείωση του ΦΠΑ) είναι μπροστά μας. Τον Ιούνιο ήταν η γενική συμφωνία. Καθένας αρχηγός έχει την ευθύνη του, με βάση την κατεύθυνση που υπάρχει, μετά από συνεννόηση και συμφωνία, και πάμε προς θετική (έκβαση). Αλλά περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο», ανέφερε.

Η απάντηση Στουρνάρα

Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε τον Ιούνιο να αποφασιστεί μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπότον πρωθυπουργό.

Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν υπάρχει δυνατότητα να μπει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που να προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αποδεκτό από τους εκπροσώπους της τρόικας.

Νωρίτερα το BankWars μετέδιδε: Τριγμοί στην συγκυβέρνηση

Μία ημέρα πριν κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την ψήφιση προαπαιτούμενων ενεργειών για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων της δανειακής σύμβασης, η συζήτηση επικεντρώνεται ακόμη στη χθεσινή «επεισοδιακή» σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Σουρνάρα, εκεί όπου διατυπώθηκαν ενστάσεις αλλά και αντιπροτάσεις από την πλευρά των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Σήμερα αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ τη συγκεκριμενοποιημένη πρότασή του για να συμπεριληφθεί το πολυνομοσχέδιο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. 
 
Οπως έγινε ήδη γνωστό το ΠΑΣΟΚ πρότεινε (σύμφωνα με τα στελέχη του, η πρόταση υποβλήθηκε μετά από τηλεφώνημα του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης) να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%) και να μη συζητηθεί στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας τον Ιούνιο και αφού βρεθούν ισοδύναμα μέτρα (όπως είναι η συμφωνία με την τρόικα).
Το υπουργείο Οικονομικών απέκρουσε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, με τα στελέχη του υπουργείου να αναφέρουν χαρακτηριστικά «ας μην δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει», ενώ υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, καταλογίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σημερινά επίπεδα του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι «τον ΦΠΑ στην εστίαση τον βρήκαμε στο 23%, και για πρώτη φορά και έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση ελπίζουμε να καταφέρουμε να τον μειώσουμε τον Ιούνιο».
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ζητά να αρχίσει να συζητείται από τώρα η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να έχουν καταλήξει έως τον Ιούνιο, πριν επανέλθει η τρόικα.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν, επίσης, να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων και όλοι όσοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2013, αλλά και εκείνοι που έχουν ήδη υπαχθεί σε δυσμενέστερη ρύθμιση και είναι συνεπείς.
Τέλος, ζητούν να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες.
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠαΣΟΚ, σήμερα θα επιδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών, διατυπωμένες διατάξεις με τις προτάσεις τους, ενώ η στάση τους κατά την ψηφοφορία στη Βουλή θα αποφασιστεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, χωρίς, πάντως, να διαφαίνεται επί του παρόντος τάση καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Ν.Δ. ζητούν να υπάρχει βελτίωση στον φόρο στα ακίνητα εφέτος (που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ) και ειδικότερα, να γίνει μεγαλύτερη μείωση για τις περιοχές με χαμηλότερες τιμές ζώνης.
Για το ίδιο θέμα, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ζητούν να μην πληρώσουν το λεγόμενο «χαράτσι» οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο.
Παράλληλα, προτείνουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ταμεία, και οι οφειλές προς τους δήμους, αν και το χαρακτηρίζουν δύσκολο νομοτεχνικά ως προς την υλοποίησή του. Ενώ, για την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» (που, επίσης, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση), οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Πάντως, όπως επισήμαναν, δεν τίθεται θέμα από τη ΔΗΜΑΡ για ριζική άρνηση επί του πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε με τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.
Στη χθεσινή σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, και οι, Αντώνης Μπέζας (ΝΔ), Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος και Χρήστος Πρωτόπαππας (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).