Άγκυρα: «Όποιος πάει στην Κύπρο δεν παίρνει έργα από εμάς»

«Οποιαδήποτε τουρκική εταιρία συμπράξει με ελληνο-κυπριακή για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή της Λευκωσίας, θα αποκλειστεί από μελλοντικά ενεργειακά έργα που θα λάβουν χώρα στην Τουρκία». Με αυτή τη δήλωση το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας, ουσιαστικά «απαγορεύει» στις τουρκικές εταιρίες να δηλώσουν συμμετοχή για την ανάληψη του έργου αναφορικά με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Λευκωσίας.

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους στους φυσικούς πόρους της υφαλοκρηπίδας του νησιού. Και οι δύο κοινότητες πρέπει να αποφασίσουν από κοινού πώς το φυσικό αέριο και οι πετρελαϊκοί πόροι θα χρησιμοποιηθούν» καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Από την πλευρά της η Λευκωσία θεωρεί ότι οποιαδήποτε έρευνα και αν γίνει,  βρίσκεται μέσα στα δικαιώματά της και μάλιστα έχει λάβει την υποστήριξη από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι στιγμής δεκαπέντε εταιρίες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου μεταξύ αυτών η γαλλική Total, η κορεάτικη Kogas, η ρώσικη Novatek , η ισραηλινή Delek  και η αυστραλιανή Woodside Energy Holdings.