Άρειος Πάγος: Πειθαρχικός έλεγχος των δικαστών που άφησαν ελεύθερο τον δολοφόνο της 11χρονης στην Ηλεία

Τον πειθαρχικό έλεγχο και των τριών δικαστών που μετείχαν στη σύνθεση του δικαστηρίου, το οποίο χορήγησε την αναστολή στον δολοφόνο της 11χρονης, παρά την καταδίκη του σε εννέα χρόνια κάθειρξη για βιασμό ανήλικης το 2020, ζήτησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 11χρονης χωρίς ιδιαίτερη αιτιολογία αφέθηκε ελεύθερος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ζακύνθου στο οποίο μετείχαν τρεις γυναίκες, όπως γυναίκα ήταν και η εισαγγελέας της Έδρας.

Όπως προκύπτει από την απόφαση, το δικαστήριο της Ζακύνθου άφησε ελεύθερο τον 37χρονο με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρέωσης εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του -ζούσε στον νομό Ηλείας- και της απαγόρευσης να πλησιάζει το θύμα, δηλαδή τη 14χρονη.

Σημειώνεται ότι ο 37χρονος είναι Ρομά και οι περιοριστικοί όροι είχαν εφαρμοστεί με δυσκολία. Πέραν τούτου, η δίκη του στο Εφετείο είχε προσδιοριστεί για το 2022, όμως  δεν έγινε λόγω του ότι δεν είχε δικηγόρο. Το δικαστήριο όρισε δικηγόρο και προσδιορίστηκε δικάσιμος για τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όμως και πάλι η δίκη δεν έγινε, διότι συνέπεσε με δικηγορική αποχή. Τελικά επρόκειτο να γίνει το 2025 αλλά στο μεταξύ ο 37χρονος διέπραξε το στυγερό έγκλημα της δολοφονίας της άτυχης 11χρονης με την οποία υπήρχε και συγγενική σχέση.