Η νέα ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιο να ζητήσει στην παρούσα φάση βελτίωση των όρων του δεύτερου προγράμματος διάσωσης, μετά τις προειδοποιήσεις ότι οι διεθνείς πιστωτές θα απορρίψουν το αίτημα, σύμφωνα με αποκλειστική δήλωση του Γ. Στουρνάρα στους Financial Times.
Η Kerin Hope μετέδωσε από την Αθήνα ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις πριν ζητήσει αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου των 174 δισ. ευρώ.
“Το πρόγραμμα είναι εκτός τροχιάς και δεν μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από τους πιστωτές μας αν δεν το επαναφέρουμε σε σωστή πορεία“, είπε ο κ. Στουρνάρας στους Financial Times. “Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, αλλά παραμένει μακρύ τούνελ”, πρόσθεσε.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν εντοπίσει ήδη σημαντικές αποκλίσεις στην εκτέλεση του κρατικού και κοινωνικού προϋπολογισμού.
Το γεγονός αυτό μειώνει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας έναντι της τρόικας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ξεκαθάρισε χθες στις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών πως εάν η Ελλάδα δεν τρέξει να καλύψει όλα τα κενά στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και των διαρθρωτικών μέτρων τότε θα διακοπεί η χρηματοδότηση.
Υπό αυτήν την έννοια, η χθεσινοβραδινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στους Financial Times (για να μεταφερθεί έξω το μήνυμα) είναι ενδεικτική της κατάστασης.
Τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση συνειδητοποιούν ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες υστέρησης δεν έχουν νόημα τυχόν αιτήματα για χρονική παράταση, ή άλλες “διευκολύνσεις” , έως ότου η Ελλάδα πείσει ότι όντως δεσμεύεται στους στόχους και υλοποιεί μεταρρυθμίσεις.
Έτσι, σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην εύρεσηαποτελεσματικότερων “ισοδύναμων μέτρων” προς αντικατάσταση άλλων (για να μετριαστούν οι κοινωνικές και οι αντιαναπτυξιακές επιπτώσεις), αλλά χωρίς ουσιώδη απόκλιση από τους στόχους, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και από την ίδια τη φύση του προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προχωρήσει σε προβολές της πορείας των εσόδων και των δαπανών έως το τέλος του έτους. Από αυτήν τη διαδικασία προκύπτουν υστερήσεις και υπερβάσεις δαπανών, που εκτροχιάζουν πλήρως τον προϋπολογισμό.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεταρρυθμιστική αφλογιστία, οδήγησε τους επικεφαλής της τρόικας να ξεκαθαρίσουν χθες στον υπουργό Οικονομικών ότι προτού διορθωθούν όλα τα προβλήματα στην εφαρμογή του μνημονίου η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αιτηθεί αλλαγών επί του προγράμματος.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας δεν πρόκειται να υποβάλει κάποιο σχετικό αίτημα στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, αλλά θα δηλώσει απλώς τη δέσμευση της χώρας στην εφαρμογή του μνημονίου.
Οι πιέσεις της ευρωζώνης αναμένονται ασφυκτικές, καθώς ο κ. Στουρνάρας θα είναι ο πρώτος σταθερός συνομιλητής τους μετά από σχεδόν τρεις μήνες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι επικεφαλής της τρόικας τον προειδοποίησαν χαριτολογώντας ότι στο Eurogroup «δεν θα περάσει καλά».
Σύμφωνα με πηγές, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη εντοπίσει τρεις αδύναμες πλευρές στον ελληνικό προϋπολογισμό: Πρώτον, τα έσοδα αναμένεται να είναι λιγότερα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ έναντι των στόχων που έχουν τεθεί στο μνημόνιο (και όχι στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, όπου είναι πιο αυστηρή η στοχοθεσία).
Δεύτερον, το κράτος θα χρειαστεί να διαθέσει 500 εκατ. ευρώ επιπλέον πιστώσεις για να καλύψει τις ανάγκες για φάρμακα. Έχει ήδη γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σύντομα σε ενέσεις ρευστότητας για να μη μείνει χωρίς φάρμακα η αγορά.
Τρίτον, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν άλλα 300 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΟΑΕΔ. Ο εκτροχιασμός σε αυτήν την πρόβλεψη έχει να κάνει με την εκτόξευση της ανεργίας σε επίπεδα άνω του 22% (το πρώτο τρίμηνο), όταν η προηγούμενη εκτίμηση ήταν 19,7% για ολόκληρο το έτος. Το βάθαιμα της ύφεσης είναι ξεκάθαρο ότι αυξάνει τους ανέργους και κατ’ επέκταση τις ανάγκες για κάλυψη των επιδομάτων ανεργίας.
Πέραν αυτών, η τρόικα έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της αναφορικά με το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Περιμένει την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων, καθώς έχουν δημιουργηθεί οι προσδοκίες για κάποια “έκπληξη” στους τομείς αυτούς από την πλευρά της κυβέρνησης.
Μάλιστα, εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων, οι επικεφαλής της αποφάσισαν να παρατείνουν την παρουσία τους στην Αθήνα και αντί να αποχωρήσουν το Σάββατο ζήτησαν να έχουν νέα συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα την Κυριακή. Στόχος είναι να μπορέσει να γίνει μία πρώτη συζήτηση πάνω σε αυτά που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι προτίθεται να πράξει.
Πάντως, δεν αναμένεται να συζητηθούν λεπτομέρειες, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας ξεκαθάρισαν στον υπουργό ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούν πριν ολοκληρώσουν το review της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμάται ότι η σύσκεψη της Κυριακής θα έχει και χαρακτήρα προπαρασκευαστικό εν όψει του Eurogroup, καθώς και η τρόικα θα πρέπει να δείξει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τα πρώτα στοιχεία που θα έχει συγκεντρώσει από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.