Ένα βήμα πριν το 4G η Wind Ελλάς

«Εκσυγχρονίζουμε το δίκτυο, θα αλλάξουμε μέχρι και την τελευταία βίδα». Στην φράση αυτή του κ. Γιώργου Τσαπρούνη, διευθυντή εταιρικών σχέσεων της WindΕλλάς, συνοψίζεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ύψους 300 εκατ. ευρώ στο οποίο έχει επιδοθεί η εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Ένα πρόγραμμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών στη χώρα και που έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα από τα πιο σύγχρονα ασύρματα δίκτυα στην Ευρώπη, με σημαντική υπεροχή τόσο σε ταχύτητες όσο και σε χωρητικότητα.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσαπρούνης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου δικτύου,η εταιρεία αντιμετώπισε το δίλημμα: να τοποθετηθούν κεραίες, όπως γίνεται συνήθως, ή να εκσυγχρονιστεί όλο το δίκτυο. Εντέλει αποφασίστηκε η πλήρης αναβάθμιση του δικτύου (αλλαγή κεραιών MW, αλλαγή συνδέσεων, αλλαγή μικροκυματικού δικτύου,  αλλαγή σταθμών βάσης, αλλαγή υφιστάμενων υποδομών 2G & 3G με Huawei 2G/3G). Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι καμία εταιρεία στην Ευρώπη δεν έχει επιχειρήσει κάτι τόσο μεγάλο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Το έργο για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ξεκίνησε το 2011 από τη Θεσσαλονίκη και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο να έχει αποπερατωθεί έως το 2014 – 2015. Το νέο 3G δίκτυο έχει ήδη ολοκληρωθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ μέχρι τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχει καλύψει και περιοχές μεγάλης τουριστικής ζήτησης, μέρος της Πελοποννήσου, της Ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς κι έναν  αριθμό νησιών.

Συνολικά θα εκσυγχρονιστούν 2.500 σταθμοί, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα έχουν εκσυγχρονιστεί οι 1.300. Το κόστος της επένδυσης ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ βασική πηγή χρηματοδότησης (για το σύνολο της επένδυσης) είναι τα  ίδια κεφάλαια.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η Wind θα έχει τη δυνατότητα να περάσει στο δίκτυο τέταρτης γενιάς (4G)με μια απλή αναβάθμιση του software. Επίσης, με το νέο δίκτυο η εταιρεία τοποθετείται ως ισχυρός  πάροχος Mobile Data, Internet & Broadband, υποστηρίζει τη στρατηγική smartphones για όλους, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί μια νέα πηγή εσόδων (είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 για πρώτη φορά οι πωλήσεις smartphonesξεπέρασαν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών).

Στις δυο πόλεις όπου το νέο δίκτυο 3Gτης Wind ήδη… τρέχει, οι συνδρομητές της εταιρείας, όταν πλοηγούνται στο internet από το κινητό τους είτε από τον φορητό υπολογιστή τους, απολαμβάνουν θεωρητικές ταχύτητες που αγγίζουν τα 42Mbps, με τις πραγματικές ταχύτητες κατά τη χρήση του δικτύου να ξεπερνούν τα 21Mbps –υψηλότερες κατά 800% σε σύγκριση με τις επιδόσεις που είχε το δίκτυο πριν τον εκσυγχρονισμό. Αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα στις συνομιλίες, «κατέβασμα» αρχείων και σελίδων από το internet 6-8 φορές πιο γρήγορα, αποστολή και λήψη e-mails με μεγαλύτερα αρχεία πολύ πιο εύκολα, άνετη παρακολούθηση video από το YouTube και καλύτερες αποδόσεις σε multimedia εφαρμογές όπως Video Call και Video Conference.

Αυτή τη στιγμή το νέο 3G δίκτυο της Wind καλύπτει το 73% του πληθυσμού της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη το 92% του πληθυσμού (ο καλυμμένος πληθυσμός ανέρχεται στις 717.000) έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το νέο 3G δίκτυο , ενώ στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει μέχρι σήμερα το 88,7% (ο καλυμμένος πληθυσμός ανέρχεται στα 2.969.318) με στόχο να ξεπεράσει το 95% το επόμενο διάστημα. Συγκριτικές μετρήσεις μάλιστα που πραγματοποιήθηκαν από ανεξάρτητη εταιρεία σε 87 σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταδεικνύουν ότι οι επιδόσεις του νέου δικτύου της Wind υπερτερούν των άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας με μέση ταχύτητα download τα 14,8Mbps. Σύμφωνα με την Wind και «ο ανταγωνισμός εκσυγχρονίζεται, αλλά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Wind είναι το μεγάλο capacity του δικτύου χάρη στον πλήρη εκσυγχρονισμό του που αυξάνει σημαντικά την αξία για τον χρήστη».

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο δίκτυο κινητής και σταθερής τηλεφωνίας της Wind, για το οποίο έχουν πραγματοποιηθεί συνολικές επενδύσεις σε υποδομές άνω των 2,2 δισ. ευρώ την περίοδο 1992 – 2012, παρέχει 99% κάλυψη σε 2G και 80% κάλυψη σε 3G, μέσω ενός δικτύου 4.000 χλμ. οπτικών ινών, ενώ παρέχει 70% κάλυψη σε σταθερές γραμμές πανελλαδικά.