Ήπια ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οριακά ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Stoxx 600 αποτίναξε το αρνητικό κλίμα της Δευτέρας και διαπραγματεύεται 0,2% υψηλότερα στις πρώτες συναλλαγές, με τους περισσότερους τομείς να ανακάμπτουν. Οι μετοχές του λιανεμπορίου ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 0,6%, καθώς τα μεταλλεία διολίσθησαν κατά 1%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX καταγράφει οριακά κέρδη 0,08% στις 18.509 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο +0,16% και τις 9.906 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο αυξάνεται σε ποσοστό 0,19% φτάνοντας τις 8.243 μονάδες.

Ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει κάμψη κατά 0,13% στις 34.496 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώνεται στις 11.332 μονάδες μειωμένος κατά 0,22%.

Η βρετανική startup εταιρεία υπολογιστών Raspberry Pi πρόκειται εν τω μεταξύ να συγκεντρώσει 166 εκατ. στερλίνες (211,2 εκατ. δολάρια) από αρχική δημόσια προσφορά στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, αλλά το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 4,4% από 4,3% σε τριμηνιαία βάση.

Η ετήσια αύξηση των μισθών εξαιρουμένων των μπόνους διατηρήθηκε στο 6% τους τρεις μήνες από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας μια πιθανή ανησυχία για την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς εξετάζει πότε θα μειώσει τα επιτόκια.

“Αυτό που η Τράπεζα της Αγγλίας θέλει οπωσδήποτε να δει είναι ο πληθωρισμός των μισθών να πέφτει περισσότερο από ό,τι έχει πέσει, ειδικά με το γενικό ποσοστό πληθωρισμού να είναι πολύ κοντά στο στόχο”, δήλωσε σε σημείωμά του ο Richard Carter, επικεφαλής της έρευνας σταθερών επιτοκίων στην Quilter Cheviot.

Οι αγορές υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφού το δεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού σημείωσε ισχυρά ποσοστά.

Η προσοχή της αγοράς στρέφεται τώρα στη νέα απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια και στον δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαΐου, που θα ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό τεστ για τις αγορές, ειδικά μετά την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής που συνέχισε να υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αναβάλει τη μείωση των επιτοκίων.

Μεικτές τάσεις καταγράφονται και στις ασιατικές αγορές την Τρίτη (11/6), με τους επενδυτές ανά τον κόσμο να αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις της Fed.