Ίδρυμα Στ. Νιάρχος: Δωρεά €9,2 εκατ. σε 16 ΜΚΟ

Σε συνέχεια της από 23ης Ιανουαρίου 2012 απόφασής του να διαθέσει €100 εκατομμύρια, προκειμένου να συμβάλει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ενέκρινε σήμερα δωρεές συνολικού ύψους €9.200.000 προς 16 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δωρεές είναι το δεύτερο τμήμα της βοήθειας του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των €100 εκατομμυρίων, μετά και την ανακοίνωση του προγράμματος Κοινωνικής Κατοικίας και της λειτουργίας Κέντρων Ημέρας για αστέγους (ΜΚΟ PRAKSIS) και της διανομής επισιτιστικής βοήθειας σε οικογένειες και ιδρύματα (MKO Άρτος-Δράση).

Το Ίδρυμα αξιολογεί, επίσης, επιπλέον οργανισμούς και προγράμματα, συνολικής αξίας €11,5 εκατομμυρίων, τα οποία θα αποτελέσουν σύντομα την τρίτη σειρά των δωρεών του.

Η σημερινή απόφαση εκφράζει τη βαθιά πεποίθηση του Ιδρύματος ότι η κρίση έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε η άμεση δράση και ανακούφιση είναι ζωτικής σημασίας και απολύτως απαραίτητες. Η δεύτερη σειρά των δωρεών θα διατεθεί σε 16 οργανισμούς για προγράμματα στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας.

Ακολουθεί κατάλογος των δωρεοδόχων οργανισμών ανά τομέα δραστηριοποίησης:

Κοινωνική Πρόνοια
• Αμυμώνη
• Γραμμή Ζωής
• Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
• Ηλιαχτίδα – Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων παιδιών με Νεοπλασία
• Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας
• Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Στέρηση «Εστία»
• Κόσμος Εν Αρμονία
• Ομάδα Αιγαίου
• Παιδικά Χωριά SOS
• Praksis
• Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους – Σ.Κ.Ε.Π.
• Τράπεζα Τροφίμων

Υγεία
• Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος
• Μέριμνα
• Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και Νεφρολογική Κλινική)

Παιδεία
• Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Εκτός από τη χρηματοδότηση των παραπάνω οργανισμών, το Ίδρυμα αναλαμβάνει και άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ίδιας σειράς δωρεών, στις οποίες περιλαμβάνεται πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στα σχολεία, το οποίο θα εξυπηρετεί περίπου 3.000 μαθητές ανά έτος, πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στοιχείων σε κτίρια, στα οποία στεγάζονται μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την ελαχιστοποίηση λειτουργικών εξόδων, καθώς και πρόγραμμα αναβάθμισης της τεχνολογικής υποδομής 100 σχολείων σε όλη τη χώρα.

Με την αρχική ανακοίνωση της πρωτοβουλίας των €100 εκατομμυρίων ($130 εκ.) τον περασμένο μήνα, το Ίδρυμα είχε εκφράσει την ελπίδα να εμπνεύσει και άλλους ιδιώτες ή φορείς, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Σήμερα, με αίσθηση βαθιάς ευγνωμοσύνης και ελπίδας ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι, το Ίδρυμα αναγνωρίζει ότι ένας πολίτης, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να δωρίσει επιπλέον το συνολικό ποσό των €205.000 προς ενίσχυση μερικών από τους προαναφερόμενους 16 οργανισμούς.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €948 εκατομμυρίων ($1.242 δις), μέσω 2.115 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 102 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, το 79% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, μέσω 1.013 δωρεών.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκ./$790 εκ.) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Το έργο πλησιάζει την έναρξη της φάσης της κατασκευής, με τις εργασίες εκσκαφής να έχουν ήδη ξεκινήσει στο χώρο. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.