Αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 υπέβαλε η City Gate

Αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα του Ν. 3588/2007 υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η εταιρεία City Gate που ελέγχει και διαχειρίζεται το ομώνυμο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το mall έκτασης της τάξης των 86.000 τ.μ. ξεκίνησε την λειτουργία του περίπου έναν χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε η αγορά ακινήτων δεν είχε ακόμη «εγκαινιάσει» τον κύκλο καθόδου και οι επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα βρίσκονταν σε άνθηση.

Η διαρκής συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης (-7,5% μόνο το τέταρτο τρίμηνο 2011) τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει δραματικά τον τζίρο των καταστημάτων, γεγονός που αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που η City Gate προσέφυγε στο άρθρο 99.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν από την εταιρεία, δεν υπάρχουν οφειλές προς πιστωτές και προμηθευτές, με την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 να κατατέθηκε «με σκοπό η City Gate να τεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης».

Προάγγελος του οικονομικού αδιεξόδου που αντιμετωπίζει το βορειοελλαδίτικο εμπορικό κέντρο αποτέλεσε η αποχώρηση του πολυκινηματογράφου Ster Cinemas από το City Gate τον περασμένο Ιανουάριο που συρρίκνωσε περαιτέρω την επισκεψιμότητα του mall.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2010 το City Gate παρουσίαζε αύξηση στην επισκεψιμότητα, η οποία άρχιζε να υποχωρεί από το 2011. Η διακοπή λειτουργίας των Ster Cinemas που λειτουργούσαν ως «άγκυρα» για το mall, ο ανταγωνισμός από άλλα εμπορικά κέντρα και βέβαια η επιδείνωση της ύφεσης άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα για το mall.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, οι επισκέπτες του εμπορικού ανέρχονταν ανά μήνα και ανά έτος στις 250.000 και 3 εκατομμύρια, αντίστοιχα.

Το City Gate υπήρξε μία από τις πρώτες εμπορικές αναπτύξεις στη Θεσσαλονίκη, έχοντας συγκεντρώσει μερικά από τα μεγαλύτερα εγχώρια και διεθνή brands λιανικής.

Η επιτυχία του εμπορικού είχε βασιστεί, μεταξύ άλλων, στην ακτίνα επιρροής του που είναι 400.000 άτομα αλλά και στο γεγονός ότι αποτελεί το μοναδικό mall της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Πλέον η βιωσιμότητα του εμπορικού κέντρου είναι μετέωρη, καθώς εάν δεν γίνει δεκτή η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της πτώχευσης.