Αγωγή κατά της JPMorgan

Ένα αμερικανικής διαχείρισης επενδυτικό ταμείο, το Saratoga Capital Management, άσκησε χθες αγωγήστην τράπεζα JPMorgan Chase έπειτα από τις απώλειες 2 δισ. δολαρίων που υπέστη σε χρηματιστηριακέςσυναλλαγές της, όπως ανακοίνωσε σήμερα η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα σε όρους ενεργητικού.

«Κινήσαμε νομικές διαδικασίες για λογαριασμό ενός από τα κοινά επενδυτικά μας προγράμματα», ανακοίνωσε οΜπρους Βεντιμίλια, διευθύνων σύμβουλος του Saratoga Capital Management.

Η συλλογική αγωγή, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν δυνητικά όλοι οι κάτοχοι μετοχών της JPMorgan «που είχαν αγοράσει μετοχές μεταξύ της 13 Απριλίου 2012 και 10 Μαΐου του ίδιου έτους» κατατέθηκε χθες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Το επενδυτικό ταμείο μεταξύ των επιχειρημάτων του προσθέτει τις «αισθητά ψευδείς, ή παραπλανητικές δηλώσεις», ή τις «κρίσιμες παραλείψεις» από πλευράς του γενικού διευθυντής της τράπεζας Τζέιμι Ντάιμον και του χρηματοοικονομικού διευθυντή του Ντάγκλας Μπρόστιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης με τους αναλυτές, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

«Οι κατηγορούμενοι είχαν περιγράψει πλημμελώς τις απώλειες και τους κινδύνους που υπήρχαν για απώλειες για την επιχείρηση που προέκυπταν από τα μαζικά στοιχήματα επί των συμβολαίων των παραγώγων»,τονίζεται στην αγωγή, όπου προστίθεται πως η διοίκηση της τράπεζας ήταν σαφώς εν γνώσει του εύρους των στοιχημάτων αυτών, διότι ήταν τόσα, όσα είχαν αναφέρει στον Τύπο στις αρχές Απριλίου.

Αλλά κατά τη διάσκεψη της 13ης Απριλίου, ο Ντάιμον είχε υποβαθμίσει απόλυτα τους κινδύνους που σχετίζονταν με τα προθεσμιακά στοιχήματα αυτά, συγκρίνοντάς τα με «καταιγίδα σε ένα ποτήρι νερό», προτού αναγκαστεί την περασμένη Κυριακή να παραδεχθεί στο δίκτυο NBC πως είχε κάνει «πέρα για πέρα λάθος».