Με αγωνία περιμένουν οι διοικήσεις των τραπεζών την υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τον τρόπο και τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης. Απομένουν πολλά κρίσιμα ζητήματα να διευκρινιστούν: το πώς θα αντιμετωπιστούν οι νέες κοινές μετοχές που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, το πώς θα καθοριστεί η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών, ο χρόνος διακράτησής τους, το πώς θα γίνει η αποπληρωμή κ. ά. Πάνω απ’ όλα περιμένουν τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο τραπεζικό σύστημα.
Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα εργάζεται πυρετωδώς για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της σχετικής εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης.
Οπως τονίζουν στελέχη τραπεζών, η δομή και οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου είναι αυτές που θα καθορίσουν τη συμμετοχή ή όχι των ιδιωτών μετόχων στο μεγάλο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης. Αν οι όροι κριθούν μη δελεαστικοί για τον ιδιωτικό τομέα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να περάσει το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στον έλεγχο του δημόσιου τομέα.
Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και την προσέλκυση των απαραίτητων ξένων επενδύσεων είναι να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες. Και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος τόνισε πριν από λίγες ημέρες την ανάγκη ύπαρξης ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, που θα αναγνωρίζει τον ρόλο των ιδιωτών μετόχων και δεν θα τους απαξιώνει, ως προαπαιτούμενο για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσες τράπεζες καταθέσουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια και καταφέρουν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 10% των συνολικών κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους από την αγορά (υφιστάμενους ή νέους μετόχους) τότε θα μπορέσουν να διατηρήσουν την επιχειρηματική τους αυτονομία και οι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν το δικαίωμα, μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, να εξαγοράσουν τη συμμετοχή του Δημοσίου και να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν οι μέτοχοι θα μπορούν να επαναγοράσουν τις μετοχές έπειτα από 3,5 ή 6 χρόνια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, θα απαιτηθούν κεφάλαια κάτω των 30 δισ. ευρώ. Το νέο Μνημόνιο προβλέπει κεφάλαια ύψους 40 δισ. ευρώ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή σημείωσε ότι το συνολικό ύψος των κεφαλαίων μπορεί να ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ.
Πονοκέφαλο στις διοικήσεις των τραπεζών προκαλούν οι πολύ χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών -Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- διαμορφώνεται μόλις στα 4 δισ. ευρώ. Μέχρι την Παρασκευή 30 Μαρτίου οι τράπεζες θα πρέπει να λογιστικοποιήσουν την τελική επίπτωση του PSI στα μεγέθη τους, με τη δημοσίευση των ισολογισμών του 2011. Για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαίων που θα χρειαστεί η κάθε τράπεζα, η ΤτΕ εκτός από το PSI θα συνεκτιμήσει την επίπτωση της κρίσης στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών, σύμφωνα με τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, καθώς και την έκθεση των τραπεζών σε χώρες του εξωτερικού.




